COMUNICAT DE PRESA

2021-09-16

„Europa este gata să facă mai mult. Să facem ca următoarea generație să își poată clădi viitorul!” Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Pe 15 septembrie 2021, președinta Comisiei Europene a rostit în fața Parlamentului European un discurs privind starea Uniunii, în care a făcut bilanțul ultimului an și a prezentat prioritățile pentru anul următor.

Discursul a fost urmărit și la Centrul Europe Direct Sudul Olteniei, unde am avut invitați din diferite domenii. Ne-au onorat cu prezenta antreprenori, bloggeri, cadre didactice, tineri si voluntari ai centrului, impreuna cu care am ascultat discursul si am dezbatut subiectele principale:

- Continuarea eforturilor de vaccinare în Europa și accelerarea vaccinării la nivel mondial, precum și consolidarea pregătirii în caz de pandemie

- Derularea de eforturi pentru eliminarea deficitului

[citeste tot articolul]


16 Septembrie 2020, ora 10:00 a României: Discursul privind starea Uniunii - drumul pe care vom merge în anul care vine

2020-09-14

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene rostește în fața Parlamentului European un discurs privind starea Uniunii, în care face un bilanț al realizărilor din ultimul an și prezintă prioritățile pentru anul următor.

De asemenea, expune soluțiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și idei pentru conturarea viitorului UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își va susține discursul pe 16 septembrie 2020, la ora 9:00 CEST (10:00 ora României). Discursul va fi urmat de o dezbatere în plen cu membrii Parlamentului European.

Principalele ambiții ale Comisiei

Prioritățile stabilite la începutul mandatului rămân în continuare valabile, aplicându-se și provocărilor actuale. Comisia rămâne ferm hotărâtă să își ducă la bun sfârșit inițiativele emblematice,

[citeste tot articolul]


Lansarea Anului european al patrimoniului cultural 2018

2017-12-07

În data de 7 decembrie, la Forumul european al culturii de la Milano, a avut loc lansarea Anului european al patrimoniului cultural 2018. Activitățile prevăzute în decursul lui vor aduce în prim-plan bogăția patrimoniului cultural al Europei și vor evidenția rolul acestuia în încurajarea unui sentiment comun de identitate și în construirea viitorului Europei.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Patrimoniul cultural se află în centrul modului de viață european. El definește cine suntem și creează un sentiment de apartenență. Patrimoniul cultural nu este alcătuit doar din literatură, artă și obiecte, ci și din meșteșugurile pe care le învățăm, poveștile pe care le spunem, hrana pe care o consumăm și filmele pe care le urmărim. Trebuie să păstrăm și să prețuim patrimoniul cultural pentru

[citeste tot articolul]


Aprofundarea uniunii economice și monetare

2017-12-07

Drept urmare a angajamentului asumat de președintele Jean-Claude Juncker privind aprofundarea uniunii economice și monetare a Europei, Comisia Europeană a lansat miercuri, 6 decembrie, o Foaie de parcurs și un pachet de măsuri concrete care să fie implementate în următoarele 18 luni. Obiectivul global este acela de a spori unitatea, eficiența și răspunderea democratică a uniunii economice și monetare a Europei până în 2025.

Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „După ani de criză, a sosit momentul să luăm viitorul Europei în mâinile noastre. Creșterea economică viguroasă din acest moment ne încurajează să mergem înainte pentru a garanta că uniunea noastră economică și monetară este mai unită, mai eficientă și mai democratică și că funcționează în folosul tuturor cetățenilor noștri. Trebuie să batem fierul cât e cald.”

Foaia de

[citeste tot articolul]


Măsuri de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală

2017-11-29

Comisia a prezentat miercuri, 29 noiembrie, o serie de măsuri menite să asigure mai buna protecție a drepturilor de proprietate intelectuală, încurajând astfel companiile europene, în special IMM-urile și firmele nou-înființate, să investească în inovare și creativitate. Inițiativele vor facilita acțiuni eficiente împotriva încălcării acestor drepturi, vor simplifica soluționarea litigiilor transfrontaliere și vor aborda problema procentului de bunuri importate în UE ce sunt contrafăcute sau piratate (5%, în valoare de 85 miliarde de euro).

Vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: „Creșterea economică și competitivitatea Europei depind în mare măsură de numeroșii noștri antreprenori – de la firmele nou-înființate până la marile companii – pe care ne bazăm să

[citeste tot articolul]


Plăți electronice mai sigure și inovatoare

2017-11-27

 

Comisia Europeană a adoptat, în data de 27 noiembrie, noi norme pentru plățile electronice în magazine și online, care vor crește gradul lor de siguranță și le vor facilita consumatorilor accesul la soluții de plată mai convenabile, eficiente din punctul de vedere al costurilor și, nu în ultimul rând, inovatoare. Acestea pun în aplicare a doua directivă a UE privind serviciile de plată (DSP2), revizuită recent, care vizează modernizarea lor în Europa.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital, a declarat: „Noile norme vor orienta actorii de pe piață, vechi și noi, pentru a oferi servicii mai bune consumatorilor, asigurând, în același timp, securitatea acestora.”

Printre obiectivele importante ale DSP2 se numără:

•sporirea

[citeste tot articolul]


Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană

2017-11-27

La 10 ani de la aderare, românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană (57%), iar 54% consideră că vocea le este auzită în UE. 86% dintre ei au o părere neutră (40%) sau pozitivă (46%) despre UE, iar 14% una negativă. În opinia românilor, principalele atuuri ale Uniunii sunt relațiile bune dintre statele sale membre, democrația și respectarea drepturilor omului și a statului de drept, precum și capacitatea de a promova pacea și democrația dincolo de granițele proprii. Românii consideră, de asemenea, că Uniunea Europeană va deveni mai puternică (56%) și mai unită (58%). Acestea sunt câteva din concluziile sondajului de opinie realizat în luna noiembrie în România și Bulgaria, cu ocazia împlinirii a 10 ani de apartenență la Uniunea Europeană.

"Faptul că majoritatea românilor consideră că vocea le este auzită în UE atestă faptul că ei

[citeste tot articolul]


Uniunea energiei: progrese și perspective

2017-11-24

Al treilea raport privind starea Uniunii energiei, publicat vineri, 24 noiembrie, arată că tranziția Europei către o societate cu emisii scăzute de dioxid de carbon devine noua realitate pe teritoriul UE. Datorită progreselor înregistrate în 2017, Uniunea Europeană este pe drumul cel bun în ce privește implementarea acestei inițiative și generarea de locuri de muncă, creștere economică și investiții. Se confirmă și faptul că tranziția energetică nu este posibilă fără adaptarea infrastructurii la nevoile viitorului sistem.

Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat: „Uniunea energiei va fi un succes numai dacă avansăm cu toții în aceeași direcție. Dorim să ne îndeplinim angajamentul privind finalizarea acestei Uniuni până la sfârșitul actualului mandat al Comisiei. Până în 2019, Uniunea energiei ar trebui să se transforme

[citeste tot articolul]


Diagnostic al stării de sănătate din România și UE

2017-11-23

O mare parte din populația României se autoevaluează ca bucurându-se de o stare bună de sănătate, însă speranța de viață la naștere rămâne cu aproape șase ani sub media UE și este una dintre cele mai scăzute. Numărul persoanelor care fumează zilnic este în concordanță cu media UE, iar rata obezității în rândul adulților este cea mai mică din Europa. Acestea sunt câteva din constatările profilului de țară în domeniul sănătății pentru România, publicat în data de 23 noiembrie de Comisia Europeană.

Detalii: https://ec.europa.eu/romania/news/20172311_profil_sanatate_state_membre_si_ue_ro

[citeste tot articolul]


Cotele de pescuit în Marea Neagră pentru 2018

2017-11-21

Comisia Europeană a prezentat marți, 21 noiembrie, propunerile privind limitele de captură și cotele pentru pescuitul în Marea Neagră, alocate României și Bulgariei în 2018. Comisia a luat în calcul cele mai bune recomandări bazate pe studii științifice, iar aceste propuneri sunt în linie cu concluziile întrunirii din acest an a Comisiei generale pentru pescuitul în zona Mediteraneană (GFCM), unde a fost aprobat pentru prima dată un plan multianual de gestionare pentru Marea Neagră.

Pentru șprot, Comisia a propus menținerea, în 2018, a limitei totale de captură la 11.475 tone, din care 70% sunt alocate Bulgariei și 30% României.

Pentru calcan, au fost incluse în propunere cotele adoptate în cadrul sesiunii GFCM, respectiv 114 tone pe an în 2018 și 2019, alocarea României fiind de 50%. De asemenea, sunt prevăzute o întrerupere a sezonului pescuit în

[citeste tot articolul]


Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2017

2017-11-20

Peste 1.000 de evenimente au loc în întreaga Europă în perioada 20-24 noiembrie, cu ocazia celei de a doua ediții a Săptămânii europene a competențelor profesionale, organizate de Comisia Europeană. Obiectivul este de a-i ajuta pe cetățeni să-și descopere, utilizeze și îmbunătățească talentele și competențele cu ajutorul educației și formării profesionale, una dintre cele zece acțiuni-cheie propuse în cadrul Noii agende pentru competențe în Europa.

„Într-o lume a muncii inteligente, educația și formarea profesională reprezintă o alegere potrivită. Percepția că educația și formarea profesională sunt „rudele sărace” ale studiilor universitare este greșită. Aceste două tipuri de educație trebuie să se afle la nivel de egalitate. Cea de a doua ediție a Săptămânii europene a competențelor profesionale se va concentra asupra unei multitudini

[citeste tot articolul]


Consolidarea dimensiunii sociale în Europa

2017-11-17

Primul summit social al UE din ultimii 20 de ani a reunit, în data de 17 noiembrie, la Göteborg (Suedia), președinții instituțiilor UE, șefii de stat și de guvern, partenerii sociali și alte părți interesate. În prezența președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și a prim-ministrului suedez Stefan Löfven, participanții au purtat discuții deschise cu privire la modalitățile de promovare a locurilor de muncă și a creșterii economice echitabile în Uniunea Europeană și, totodată, a fost proclamat Pilonul european al drepturilor sociale.

„Europa întoarce încet pagina după anii de criză economică, dar încă nu a depășit cea mai mare criză socială pe care a cunoscut-o de câteva generații. Ne confruntăm cu toții cu provocările legate de șomajul în rândul tinerilor, de inegalitate și de transformările prin care trece piața muncii. În

[citeste tot articolul]


Lecțiile Gustului - Comisia promovează alimentația sănătoasă în rândul copiilor

2017-11-17

Asociația "Sărbătoarea Gustului", în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului și Primăria Capitalei – prin Proedus, organizează luni, 20 noiembrie, de la orele 09.00, la Școala Centrală (Strada Icoanei 3-5, București), "Lecțiile Gustului" – un eveniment destinat educării culinare a copiilor în scopul promovării unei alimentații sănătoase și a unui comportament responsabil în ceea ce privește mediul înconjurător și a luptei împotriva risipei alimentare.

De asemenea, în cadrul evenimentului din data de 20 noiembrie, se va distribui, în premieră, o broșura pedagogică, ce va ajunge ulterior la 201.671 de elevi din clasele primare, și va servi drept ghid cu exerciții și subiecte privind temele susmenționate. Broșura conține 7 teme ce

[citeste tot articolul]


Consolidarea progreselor în domeniul migrației

2017-11-16

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat, în data de 16 noiembrie, acțiunile necesare pentru a consolida rezultatele pozitive din domeniul migrației. Eforturile colective care vizează protejarea frontierelor externe ale UE, cooperarea cu țările terțe pentru eliminarea cauzelor migrației neregulamentare, îmbunătățirea protecției migranților, precum și progresele înregistrate în lupta contra celor ce introduc ilegal migranți au produs rezultate concrete, în 2017 fiind înregistrată o scădere cu 63% a numărului total de treceri ilegale de-a lungul principalelor rute de migrație.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Din 2015, am realizat progrese reale prin munca noastră comună pentru o mai bună gestionare a migrației pe toate planurile. Nu ne-am atins însă obiectivul și ne vom mai confrunta o bună bucată de vreme cu această

[citeste tot articolul]


Măsuri împotriva știrilor false și dezinformării online

2017-11-14

Comisia Europeană a lansat luni, 13 noiembrie, o consultare publică privind știrile false și dezinformarea online și a creat un Grup de experți la nivel înalt, format din reprezentanți ai mediului academic, platformelor online, presei și societății civile. Rezultatele consultării și ale lucrărilor Grupului vor fi integrate într-o strategie europeană de combatere a propagării știrilor false, ce urmează a fi prezentată în primăvara anului 2018.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20171311_masuri_combatere_stiri_false_dezinformare_online_ro

[citeste tot articolul]


Crearea unui spațiu european al educației până în 2025

2017-11-14

În contextul dezbaterilor privind viitorul Europei, Comisia Europeană a prezentat, în data de 14 noiembrie, viziunea sa privind crearea, până în 2025, a unui spațiu european al educației. Ea apreciază că este în interesul tuturor statelor membre ca întreg potențialul educației și culturii să fie pus în slujba creării de locuri de muncă, creșterii economice și echității sociale.

Detalii: https://ec.europa.eu/romania/news/20171411_creare_spatiu_european_educatie_2025_ro

[citeste tot articolul]


"Forumul pentru aer curat" aduce noi măsuri

2017-11-13

Cu ocazia Forumului pentru aer curat, organizat de Comisia Europeană, între 16-17 noiembrie, la Paris, Agenția Europeană de Mediu va lansa un instrument nou, indicele de calitate a aerului. Acesta le va permite cetățenilor să verifice aproape în timp real calitatea aerului din zona în care locuiesc.

„Există prea mulți oameni ce respiră aer care le poate face rău. Acest aspect reprezintă o povară imensă pentru sistemele noastre de sănătate și ne afectează nivelurile de productivitate de la locul de muncă. Am stabilit standarde privind calitatea aerului și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt respectate la nivelul întregii UE pentru a îmbunătăți starea de sănătate a cetățenilor. Implementarea integrală a normelor UE privind aerul curat va reduce numărul de decese premature cu aproape 50 % până în 2030”, a declarat Karmenu Vella, comisar european

[citeste tot articolul]


Situația educației și formării în Europa

2017-11-09

Ediția din 2017 a Monitorului educației și formării al Comisiei, publicată în data de 9 noiembrie, arată că sistemele naționale de învățământ devin din ce în ce mai favorabile incluziunii și mai eficiente. Cu toate acestea, publicația confirmă că nivelul de instruire al elevilor depinde în mare măsură de mediile socioeconomice din care provin.

Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport a declarat că "din cauza inegalităților, prea mulți europeni sunt încă privați de șansa de a profita la maximum de viețile lor. Inegalitățile reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa coeziunii sociale, a creșterii economice și a prosperității pe termen lung. În plus, de prea multe ori, sistemele noastre de învățământ perpetuează inegalitățile, atunci când nu se ocupă de persoanele provenite din medii mai sărace

[citeste tot articolul]


Accelerarea tranziției la vehicule nepoluante

2017-11-08

Un pachet de măsuri pentru a accelera tranziția la vehicule cu emisii de CO2 reduse sau chiar zero a fost propus de Comisia Europeană miercuri, 8 noiembrie. Acesta reprezintă un pas decisiv înainte în ceea ce privește punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris, ce au în vedere reducerea obligatorie cu cel puțin 40% a emisiilor până în 2030 în interiorul UE.

Vicepreședintele Comisiei Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energetică, a declarat: „Am intrat într-o perioadă de transformare economică favorabilă climei. Setul de propuneri prezentat acum creează condițiile necesare pentru ca producătorii europeni să dețină un rol de frunte în tranziția energetică mondială, în loc să se țină doar după ceilalți. Propunerile îi vor stimula să producă cele mai bune, mai nepoluante și mai competitive autovehicule,

[citeste tot articolul]


O Uniune eficientă, bazată pe valori

2017-11-07

Cea de-a 13-a reuniune anuală la nivel înalt cu lideri ai cultelor religioase din întreaga Europă, găzduită de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în prezența vicepreședintelui Parlamentului European, Mairead McGuinness, a avut loc marți, 7 noiembrie, în contextul dezbaterii actuale privind viitorul Europei, ea abordând în detaliu chestiuni referitoare la valori și guvernanță.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Viitorul Europei este în mâinile cetățenilor săi. Conturarea viitorului nostru este o responsabilitate colectivă, iar valorile noastre comune sunt busola care ne ghidează. Dialogul periodic cu organizațiile confesionale și neconfesionale, în egală măsură, ne permite să abordăm tematica viitorului nostru comun din mai multe perspective. Doar printr-un dialog incluziv putem să trasăm cel mai bine direcțiile

[citeste tot articolul]


Eficacitatea Fondului UE de ajustare la globalizare

2017-10-31

Comisia Europeană a publicat marți, 31 octombrie, raportul său privind performanța Fondului european de ajustare la globalizare (FEG) în 2015 și 2016. Acesta reafirmă rolul fondului ca exemplu emblematic al solidarității europene în limitele disponibilităților organizaționale și bugetare. În perioada analizată, aproape 19.500 de lucrători au fost ajutați să se adapteze la configurația în schimbare a schimburilor comerciale și la consecințele crizei economice și financiare.

Comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Rezultatele prezentate demonstrează valoarea adăugată a Fondului european de ajustare la globalizare în ceea ce privește sprijinirea lucrătorilor disponibilizați care au dificultăți în a-și găsi un nou loc de muncă. Asistența din partea

[citeste tot articolul]


Fonduri UE pentru inovații revoluționare și soluții la provocările societale

2017-10-27

Orizont 2020, programul UE de finanțare a cercetării și inovării, va contribui cu 30 miliarde euro la dezvoltarea de soluții pentru provocările societale și la încurajarea inovațiilor revoluționare, în perioada 2018-2020. Comisia Europeană a anunțat, în data de 27 octombrie, modul în care vor fi cheltuite aceste fonduri, printre priorități fiind și lansarea unui consiliu european al inovării.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Inteligența artificială, genetica, tehnologia blockchain: știința se află în centrul celor mai promițătoare inovații revoluționare actuale. Europa este un lider mondial în domeniul științei și tehnologiei și va juca un rol important în stimularea inovării. Comisia depune un efort concertat - inclusiv cu Consiliul European al Inovării, care face primii săi pași astăzi - pentru a

[citeste tot articolul]


Situația medicamentelor pentru copii în UE

2017-10-26

Raportul prezentat de Comisia Europeană joi, 26 octombrie, arată că progresele din domeniul medicamentelor pentru copii, de la intrarea în vigoare a Regulamentului pediatric în urmă cu 10 ani, nu ar fi fost posibile fără o legislație specifică a UE, precum autorizarea a 260 de noi medicamente. De asemenea, este subliniat faptul că sunt necesare eforturi suplimentare de combinare a normelor relevante în scopul soluționării deficiențelor în tratarea bolilor rare la copii.

Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Deși sunt mulțumit de progresele generale înregistrate în ceea ce privește îmbunătățirea accesului la medicamente sigure și adaptate pentru copii, îmi iau angajamentul să extind aceste rezultate positive și la copiii cu boli rare. Când ne gândim la progresele înregistrate în tratarea cancerului la

[citeste tot articolul]


2,7 miliarde euro pentru Erasmus+ în 2018

2017-10-25

Comisia Europeană a publicat, în data de 25 octombrie, apelul de propuneri pentru anul 2018 în cadrul Erasmus+, programul Uniunii Europene destinat mobilității și cooperării în domeniul educației, formării, tineretului și sportului. Cu un buget care va fi suplimentat cu 200 milioane euro, cu 8% mai mare față de 2017, Erasmus+ va oferi oportunități majore pentru persoane și organizații din Europa și din afara ei.

Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat: "Sunt încântat de faptul că Uniunea Europeană este pregătită să investească, în 2018, 2,7 miliarde euro în Erasmus+, pentru a sprijini proiecte educaționale extrem de valoroase și pentru a le oferi tinerilor europeni sute de mii de oportunități de a studia și a se forma în străinătate. Activitățile care au marcat aniversarea a 30 de ani de

[citeste tot articolul]


Mai buna protecție a cetățenilor UE contra terorismului

2017-10-18

Odată cu publicarea celui de-al 11-lea raport privind Uniunea securității, Comisia Europeană a prezentat, în data de 18 octombrie, un set de măsuri operaționale și practice menite să asigure o mai bună protecție a cetățenilor UE împotriva amenințărilor teroriste. Măsurile vizează remedierea vulnerabilităților constatate în urma atacurilor recente și vor ajuta statele membre la mai buna protejare a spațiilor publice și privarea teroriștilor de mijloacele necesare pentru a acționa. Comisia a propus, de asemenea, consolidarea acțiunii externe a UE în ceea ce privește combaterea terorismului și a recomandat demararea de negocieri cu Canada pentru un acord revizuit privind registrul cu numele pasagerilor.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Nu vom ceda niciodată în fața teroriștilor care ne atacă securitatea și libertățile. Europenii

[citeste tot articolul]


Dezvoltarea platformei Europeana, pentru promovarea patrimoniului cultural

2017-10-17

O consultare publică online, lansată de Comisia Europeană în data de 17 octombrie, va aduna opiniile cetățenilor și organizațiilor interesate de cultura digitală cu privire la utilizarea platformei online Europeana (link is external), dedicată conservării patrimoniului cultural, ce înregistrează peste 700.000 de vizite lunar.

Platforma asigură accesul la peste 53 de milioane de lucrări, inclusiv imagini, texte, înregistrări video și audio, precum și material 3D din colecțiile a peste 3.700 de biblioteci, arhive, muzee, galerii sau colecții de materiale audiovizuale din întreaga Europă. Ea poate fi folosită de profesori, artiști, analiști de date din instituțiile culturale sau sectorul crreativ, dar și de oricine caută informații online despre cultură.

Consultarea publică va ajuta la identificarea, printr-o evaluare independentă, a modului în

[citeste tot articolul]


Descoperire în domeniul astronomiei, cu finanțare europeană

2017-10-16

Folosind două metodologii diferite, una pe bază de unde gravitaționale și una pe bază de lumină, cercetătorii au putut urmări, pentru prima dată, coliziunea a două stele neutronice. Rezultatele au fost prezentate luni, 16 octombrie, de echipe de oameni de știință ce au participat la descoperirea undelor gravitaționale, cercetare pentru care a fost acordat premiul Nobel pentru fizică 2017. La observarea științifică au luat parte și 11 studenți-doctoranzi din cadrul proiectului GraWIToN, finanțat cu fonduri europene în valoare de 3,7 milioane de euro prin programul "Acțiuni Marie Skłodowska-Curie".

Comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas, a subliniat natura extraordinară a acestui eveniment: "Această zi marchează o nouă abordare în astronomie. De acum înainte, cercetătorii vor avea posibilitatea atât de a vedea, cât

[citeste tot articolul]


Fermierii din România primesc sprijin pentru combaterea problemelor climatice

2017-10-12

Comisia Europeană a inclus alte cinci state, printre care și România, pe lista celor care pot crește suma plătită în avans fermierilor afectați de condițiile climatice dificile din prima jumătate a acestui an. În urma acestei decizii, fermieri din 15 state membre sunt acum eligibili pentru a primi în avans plăți mai mari.

Această măsură a fost luată în prima parte a lunii septembrie pentru zece state: Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia și Finlanda. Acestora li se adaugă acum alte cinci țări: România, Croația, Irlanda, Grecia și Marea Britanie, state care au cerut mai târziu acest sprijin și care au reacționat după ce procedurile pentru primele 10 state erau deja demarate. Astfel, pentru a evita îngreunarea întregului proces, Comisia a decis să abordeze separat cererile celor două grupuri de state.

[citeste tot articolul]



Ziua Mondială a Educației

2017-10-05

Astăzi este Ziua Mondială a Educației !
Prin activitatea ED Craiova de astăzi, am pus pe masa dezbaterilor cateva dintre aspectele europene în domeniul educației.
Ce părere aveți despre responsabilitățile în educație?
Cine are rolul cel mai important în procesul de educație și formare?
Guvernele, școlile, profesorii sau părinții?
Dar rolul dumneavoastră? În ce măsură puteți decide unde, când și ce să învățați?
A învăța înseamnă mai mult decât a sta în clasă.
Mai mult decât a reține informații. A învăța înseamnă a trăi.
De aceea, UE promovează o abordare amplă și cuprinzătoare a procesului de învățare, care include o gamă întreagă de metode și medii diferite de învățare, de exemplu învățarea non-formală, formală și pe tot parcursul vieții.
Statele membre ale UE sunt responsabile de propriile sisteme de educație și

[citeste tot articolul]


Concursul Lider European: liceenii dezvoltă soluții pentru comunitățile locale

2017-10-05

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează concursul Lider European și provoacă elevii de liceu din clasele IX-XI să lucreze în echipă și să elaboreze proiecte prin care să răspundă provocărilor sau oportunităților existente în comunitățile locale. Cele mai bune opt proiecte înscrise pe platforma online Europa, casa noastră (link is external) vor fi premiate, iar echipele clasate pe primele trei locuri vor fi invitate să își prezinte proiectele în fața juriului, la București. Concursul face parte din campania educațională pe teme europene "Europa, casa noastră", o inițiativă susținută de Ministerul Educației Naționale.

Competiția "Lider European" se adresează elevilor de liceu din clasele IX-XI, care trebuie să alcătuiască echipe formate din patru membri și un profesor coordonator pentru a participa. Înscrierea se va realiza de către

[citeste tot articolul]


Rate record ale ocupării forței de muncă

2017-10-05

Tendința de intensificare a ocupării forței de muncă și a creșterii economice se menține în UE, potrivit celui mai recent raport trimestrial privind ocuparea, publicat în data de 5 octombrie. Datele arată că ocuparea forței de muncă în UE a continuat să crească într-un ritm constant și în aproape toate statele membre. Un nivel record de 235 de milioane de persoane angajate a fost înregistrat în al doilea trimestru din 2017. Generația mai tânără este cea care a beneficiat, în special, de creșterea ratei de ocupare a forței de muncă în ultimii patru ani. Deși șomajul în rândul tineretului este încă prea ridicat, rata a scăzut mai rapid decât la nivelul populației totale, până la 16,9%.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Rezultatele actuale sunt

[citeste tot articolul]


Intensificarea eforturilor de combatere a conținutului ilegal de pe internet

2017-09-28

Orientările și principiile prezentate de Comisia Europeană joi, 28 septembrie, vor permite platformelor online să-și intensifice eforturile de prevenire, detectare și eliminare a conținutului ilegal care instigă la ură, violență și terorism în mediul online. Măsurile propuse vor contribui la sporirea eficacității luptei împotriva acestui conținut și a eforturilor depuse în prezent pentru construirea unei Uniuni eficace și reale în materie de securitate, precum și a unei piețe unice digitale mai puternice.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: „La provocarea pe care o reprezintă conținuturile online ilegale, UE oferă un răspuns pe măsură. Platformele vor putea astfel să își îndeplinească obligațiile, în strânsă cooperare cu autoritățile de asigurare a respectării legii și cu societatea civilă. Orientările

[citeste tot articolul]


Despre limbi străine cu prilejul Zilei Europene a Limbilor 2017

2017-09-27

Limbile străine deschid uși, oferă noi perspective asupra lumii, ajută la obținerea unui loc de muncă, iar învățarea și utilizarea lor reprezintă o îndeletnicire foarte distractivă care, mai presus de toate, îi unește pe oameni. Ca în fiecare an în jurul datei de 26 septembrie, declarată Ziua Europeană a Limbilor, Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat, la București, împreună cu partenerii săi, evenimente menite să evidențieze bogăția limbilor, legătura lor cu cultura și toate beneficiile pe care le oferă învățarea limbilor străine.

Astfel, sâmbătă, 23 septembrie, la Casa Filipescu Cesianu a avut loc, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, un târg lingvistic deschis publicului larg. Sesiunile de speak dating, atelierele pentru copii și părinți și lecțiile demonstrative de limbi străine propuse de

[citeste tot articolul]


Drepturile călătorilor în transportul feroviar

2017-09-27

Comisia Europeană a propus, în data de 28 septembrie, actualizarea normelor privind drepturile călătorilor în transportul feroviar, pentru o mai bună protejare a acestora în caz de întârziere, anulare sau discriminare. Comisia urmărește respectarea acestor drepturi în UE, indiferent de destinație, informarea adecvată a călătorilor și îmbunătățirea în mod semnificativ a drepturilor persoanelor cu dizabilități sau cu mobilitate redusă.

Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Datorită Uniunii Europene, călătorii beneficiază de un set complet de drepturi, indiferent de locul în care se deplasează pe teritoriul UE. Cu toate acestea, încă există prea mulți călători și navetiști în transportul feroviar european care nu sunt informați în mod corespunzător cu privire la drepturile lor. Noua noastră propunere urmărește remedierea acestei

[citeste tot articolul]


Prima vară fără tarife de roaming

2017-09-26

Românii, în marea lor majoritate (63%), sunt conștienți că tarifele de roaming au fost eliminate în UE, iar 85% dintre ei apreciază că ei personal sau familia și prietenii lor vor beneficia de pe urma acestei măsuri. 60% dintre respondenți și-au restricționat utilizarea telefonului când au călătorit în străinătate înainte de 15 iunie, acest procent scăzând până la 57% după aceast dată. Atât înainte, cât și după 15 iunie, românii au folosit mai puțin ca în propria țară apelurile de voce (49% și 47%). Pentru mesajele text și transferul de date, procentul celor ce nu le folosesc niciodată când călătoresc în altă țară UE, a scăzut de la 34% (înainte de 15 iunie) la 19% (după 15 iuniea), la ambele servicii.

Pe ansamblul Uniunii marea majoritate a cetățenilor sunt conștienți de beneficiile roamingului fără tarife suplimentare. Mulțumită noilor

[citeste tot articolul]


Standarde de calitate la produsele alimentare

2017-09-26

Comisia Europeană a publicat, în data de 26 septembrie, un set de orientări referitoare la legislația europeană în materie de siguranță alimentară și de protecție a consumatorilor, aplicabilă produselor cu dublu standard de calitate. Cu ajutorul acestora, autoritățile naționale vor putea stabili dacă societățile comerciale încalcă dispozițiile UE atunci când vând produse a căror calitate diferă în funcție de țară.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Prezentarea a două produse diferite în același ambalaj al unei mărci induce consumatorii în eroare și constituie o lipsă de loialitate față de aceștia. Avem aici un exemplu clar că numai lucrând împreună la nivelul UE putem rezolva problemele transfrontaliere. A trecut prea mult timp de când statele membre se străduiesc, în van, să rezolve

[citeste tot articolul]


Impozitare echitabilă în economia digitală

2017-09-21

Comisia Europeană a prezentat joi, 21 septembrie, o comunicare ce lansează agenda europeană pentru o impozitare echitabilă și favorabilă creșterii în economia digitală. Aceasta identifică provocările cu care se confruntă statele membre în acest domeniu și trece în revistă soluțiile posibile.

Vicepreședintele Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală, a declarat: “Reglementările moderne privind impozitarea sunt esențiale pentru a valorifica la maximum potențialul pieței unice digitale și pentru a încuraja inovarea și creșterea. Acest lucru înseamnă un cadru legislativ modern și durabil, care să asigure certitudine juridică, stimulente pentru creșterea economică și condiții echitabile pentru toate companiile. UE susține o revizuire aprofundată a normelor din domeniul impozitării la nivel global pentru a răspunde noilor realități."
[citeste tot articolul]



Eforturi comune UE - ONU pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

2017-09-20

Miercuri, 20 septembrie, inițiativa Spotlight a fost lansată, în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, scopul ei fiind eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor. Uniunea Europeană este principalul susținător al proiectului, alocând pentru acesta un buget de 500 milioane de euro.

Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, a declarat: „Uniunea Europeană este hotărâtă să combată toate formele de violență împotriva femeilor și a fetelor, deoarece acestea subminează drepturile și valorile noastre fundamentale, cum ar fi demnitatea, accesul la justiție și egalitatea de gen. Trebuie să garantăm înainte de toate siguranța femeilor și a fetelor pentru a le permite astfel să își dezvolte pe deplin potențialul.”

Pe parcursul anilor următori, prin această inițiativă, vor fi puse în aplicare programe

[citeste tot articolul]


Acordul comercial UE-Canada intră în vigoare

2017-09-20

Joi, 21 septembrie 2017, Acordul economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre Uniunea Europeană (UE) și Canada va intra în vigoare, cu titlu provizoriu. Acesta le oferă companiilor europene noi oportunități de export către Canada, iar eliminarea taxelor vamale la majoritatea produselor tranzacționate între UE și Canada ar putea duce la economii anuale de aproape 600 milioane euro.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Lucrurile sunt pe cale să se schimbe pentru exportatorii noștri. Intrarea în vigoare provizorie a acordului le va permite companiilor și cetățenilor din UE să înceapă imediat să beneficieze de avantajele sale. Acest lucru reprezintă un semnal pozitiv pentru economia mondială, având potențialul de a stimula creșterea economică și de a crea locuri de muncă.. CETA este un acord modern și inovator, care reflectă

[citeste tot articolul]


Cadru pentru fluxul liber al datelor fără caracter personal

2017-09-19

Comisia Europeană a propus marți, 19 septembrie, un nou set de norme pentru reglementarea fluxului liber al datelor fără caracter personal, ce vor permite stocarea și prelucrarea acestora pe întreg teritoriul Uniunii, ceea ce va contribui la stimularea competitivității companiilor europene și la modernizarea serviciilor publice, eliminându-se astfel restricțiile legate de localizarea datelor.

Andrus Ansip, vicepreședintele pentru piața unică digitală(link is external), declarat: „Economia digitală a Europei este încă puternic divizată de-a lungul unor delimitări naționale închise. Acest lucru frânează creșterea globală a sectorului digital în Europa. Propunerea noastră, împreună cu normele de protecție a datelor cu caracter personal din UE, va permite libera circulație a tuturor tipurilor de date în cadrul pieței unice. Fluxul liber de date va favoriza,

[citeste tot articolul]


Discursul presedintelui Jean-Claude Juncker privind starea Uniunii Europene

2017-09-13

Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, va susține miercuri, 13 septembrie, un discurs privind starea Uniunii Europene, în fața Parlamentului European, reunit în hemiciclul de la Strasburg.

Președintele va dezvolta ideile exprimate în cadrul amplei dezbateri privind #FutureOfEurope (link is external) (viitorul Europei), la care au participat cetățenii, Parlamentul European, parlamentele naționale, autoritățile locale și regionale și societatea civilă în general și își va prezenta viziunea cu privire la viitorul Europei, precum și prioritățile sale pentru anul următor.

Evenimentul va fi transmis în direct în această pagină, pe canalul EbS și în pagina de Facebook (link is external)a Reprezentanței Comisiei Europene în România.
 

Detalii: 

[citeste tot articolul]


Alianță mondială împotriva torturii

2017-09-07

O alianță la nivel mondial, inițiată de Uniunea Europeană (UE), va fi lansată în data de 18 septembrie, în cadrul reuniunii Adunării Generale ONU, de la New York. Rod al eforturilor depuse împreună cu Argentina și Mongolia, inițiativa urmărește să pună capăt comerțului cu instrumente utilizate pentru tortură sau pentru a pune în aplicare pedeapsa capitală.

Comisarul european pentru comerț Cecilia Malmström a declarat: „Aceste produse nu au alt scop decât să provoace dureri îngrozitoare și să ucidă ființe umane. Nu ar trebui să tolerăm niciodată ca ele să fie comercializate ca orice altă marfă. Este timpul să întreprindem acțiuni concrete pentru a suprima acest comerț condamnabil.”

Alianța propune patru direcții de acțiune:
•luarea de măsuri pentru controlul și restricționarea exporturilor acestor produse;
•dotarea autorităților

[citeste tot articolul]


Stimul pentru stagiile de ucenicie de lungă durată

2017-09-04

Comisia Europeană susține stagiile de ucenicie de lungă durată în străinătate, prin prefinanțarea a șapte proiecte-pilot, având ca scop testarea unor astfel de stagii cu durate de cel puțin 6 luni de zile. De asemenea, ea a propus inițiativa ErasmusPro, care va deveni operațională în 2018, axată pe îmbunătățirea mobilității pe termen lung a cursanților din învățământul profesional și tehnic (VET). Ambele măsuri reprezintă primele etape dintr-un cadru european dedicat mobilității ucenicilor.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Dovezile existente arată că experiența mobilității de lungă durată sporește competențele sociale, profesionale și lingvistice – mult mai mult decât perioadele scurte petrecute în străinătate. Totuși, spre deosebire

[citeste tot articolul]


Noi teste de poluare pentru mașini

2017-09-01

Noi teste pentru stabilirea nivelului de emisii poluante al mașinilor au intrat în vigoare vineri, 1 septembrie. Astfel, înainte de a putea circula pe drumurile europene, noile modele vor trebui să îndeplinească cerințele unor teste în condiții reale de trafic (Real Driving Emissions, RDE), precum și a unor teste de laborator îmbunătățite (potrivit procedurii de testare a vehiculelor ușoare armonizată la nivel mondial - World Harmonised Light Vehicle Test Procedure, WLTP).

Vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a declarat: „Noile teste privind emisiile constituie o etapă importantă în eforturile noastre continue de a produce autovehicule mai curate și mai durabile în următorii ani. Dar mai rămân încă multe de făcut. Scandalul emisiilor a arătat că avem nevoie de mai multă

[citeste tot articolul]


Mai multe eforturi pentru incluziunea romilor

2017-08-30

O evaluare publicată miercuri, 30 august, de Comisia Europeană, relevă faptul că sunt necesare mai multe eforturi pentru a îmbunătăți accesul romilor la educație și la locuri de muncă. În această analiză a fost luat în considerare modul în care statele membre își pun în aplicare propriile strategii naționale privind integrarea romilor și este evidențiată evoluția situației romilor începând cu anul 2011.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „UE se întemeiază pe valorile toleranței și ale egalității. Nu toți cetățenii UE împărtășesc aceste valori, ceea ce este inacceptabil. Dacă se dorește eliminarea prejudecăților, a segregării și a discriminării cu care romii se confruntă încă în momentul de față, statele membre trebuie să își intensifice eforturile pentru a îmbunătăți integrarea persoanelor de etnie romă.”

Au

[citeste tot articolul]


145 milioane de euro pentru interconectarea feroviară a estului și sudului Europei

2017-08-28

145 milioane de euro din Fondul de Coeziune vor fi alocați pentru investiții în îmbunătățirea conexiunilor de cale ferată dintre localitățile Križevci, aflată în centrul țării, și Dugo Selo, în apropierea capitalei croate Zagreb. Secțiunea face parte din coridorul mediteranean din cadrul Rețelei transeuropene de transport (TEN-T), ce leagă Croația de țările vecine, Ungaria și Slovacia, precum și sudul Europei de est, din Spania până la granița cu Ucraina.

Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat: "UE investește în îmbunătățirea conexiunilor care leagă Croația de vecinii săi, în cadrul rețelei strategice de transport pan-european. Acest proiect, care promovează un transport ecologic în această țară, va contribui în mod direct la creșterea economică, prin facilitarea atât a transportului de mărfuri, cât și a

[citeste tot articolul]


Comisarul european Corina Creţu a aprobat alocarea a 66,5 milioane de euro pentru continuarea a două proiecte de modernizare a sistemelor de aliment

2017-08-22

Aproximativ 66,5 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în două mari proiecte de infrastructură a apei în România. Cofinanţarea pentru faza a doua a proiectelor este asigurată prin acest Fond, în cadrul actualei perioade de programare (2014-2020).

"Fiecare euro investit în statele membre, prin politica de coeziune, contează; iar aceste două proiecte reprezintă un nou exemplu concret al unei Europe căreia îi pasă de bunăstarea cetăţenilor ei. Sper ca lucrările să fie finalizate în termenele prevăzute, pentru că astfel de investiții cofinanţate cu bani europeni vizează atât îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a multor români, cât și protejarea mediului înconjurător", a declarat comisarul european Corina Creţu.

În judeţul Mehedinţi, 39 de milioane de euro vor fi investite în faza a doua a proiectului "Extinderea şi modernizarea

[citeste tot articolul]


UE, mai puternică, la 10 ani de la începutul crizei financiare

2017-08-09

La împlinirea a 10 ani de la izbucnirea crizei financiare, Uniunea Europeană este mai puternică decât înainte, iar zona euro este mai bine pregătită să răspundă provocărilor viitoare. Pachetul de măsuri luate de Comisia Europeană, împreună cu celelalte instituții și statele membre UE, a contribuit la reașezarea Europei pe un traseu pozitiv. Drept urmare, în prezent, economia UE crește pentru al cincilea an la rând, șomajul este la cea mai scăzută rată din 2008, băncile sunt mai puternice, investițiile sunt în creștere, iar finanțele publice sunt într-o situație mult mai bună.

Comisarul Pierre Moscovici, responsabil pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, a declarat: „La zece ani de la începutul crizei mondiale, redresarea economiei europene a câștigat forță și teren. Trebuie să folosim acest impuls pozitiv pentru a finaliza

[citeste tot articolul]


Alege viitorul pe care ți-l dorești!

2017-08-02

Consultarea privind viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre este în plină desfășurare, iar cetățenii UE pot opta pentru unul dintre cele cinci scenarii. Pe baza tuturor consultărilor va fi stabilită o viziune comună pentru viitorul european.

După mai multe dezbateri și consultări privind viitorul Europei și în care au fost implicate Parlamentul European, parlamentele naționale, autoritățile locale și regionale și societatea civilă, președintele Jean-Claude Juncker va prelua toate aceste idei și le va prezenta în discursul său, intitulat Starea Uniunii Europene, din data de 13 septembrie.

Puteți fi cetățeni activi, implicându-vă în dezbatere! Alegeți unul dintre cele cinci scenarii prin intermediul formularului online și pe rețelele de socializare(link is external).

Dezbaterea privind viitorul UE cu 27 de state a început după ce

[citeste tot articolul]


Lapte, fructe și legume pentru școlarii din Uniunea Europeană

2017-08-01

Un nou program de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, în valoare de 250 milioane euro, a intrat în vigoare marți, 1 august. Pentru o mai bună sinergie la nivel european, cele două programe deja existente au fost grupate într-un singur cadru juridic. Astfel, începând cu prima zi a anului școlar 2017-2018, milioane de copii din România și majoritatea statelor membre UE vor beneficia, în școli, de fructe, legume, produse lactate și programe educaționale specifice.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Mă bucur foarte mult că mâine va fi lansat noul program pentru școli, care va oferi un sprijin important pentru milioane de elevi și mii de agricultori din toate statele membre, sprijin care pentru agricultori s-a dovedit a fi deosebit de important în ultimii ani și a cărui valoare va spori prin

[citeste tot articolul]


Comerț electronic mai sigur pentru europeni

2017-07-28

Comisia Europeană a lansat, pe 28 iulie, o notificare pentru a ajuta autoritățile naționale de supravghere să aibă un control mai bun asupra produselor comercializate online. În 2017, 55% dintre europeni au cumpărat de pe internet, conform Tabloului de bord privind condițiile pentru consumatori și astfel au primit produsele direct la ușa lor, departe de obișnuitele controale ale autorităților.

Unele dintre aceste produse pot fi periculoase și neconforme cu normele Uniunii Europene privind siguranța, cum ar fi jucăriile care conțin substanțe interzise în UE.

Vĕra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Pentru consumatori, comerțul online este o cale ușoară de a cumpăra, însă nu cu prețul siguranței. O dată cu noua notificare, autoritățile naționale de supraveghere vor putea verifica dacă produsele

[citeste tot articolul]


România: Corina Creţu a aprobat finanţarea a 3 proiecte de infrastructură rutieră

2017-07-25

407 milioane de euro din fondurile politicii de coeziune sunt investite în trei proiecte de infrastructură rutieră, care vor îmbunătăți interconectarea şi, într-un orizont apropiat, vor duce la creştere economică şi crearea de noi locuri de muncă în vestul României.

„Aceste proiecte, finanțate de Uniunea Europeană, au triplul obiectiv de a îmbunătăţi securitatea rutieră, de a contribui la dezvoltarea economică a regiunilor vizate şi de a consolida coeziunea teritorială din România”, a argumentat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Astfel, mai mult de 336 milioane de euro vor fi investiți în construirea secţiunii dintre localitățile Dumbrava şi Deva, din autostrada Lugoj-Deva, parte a Reţelei transeuropene de transport (RTE-T)Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN ••• , dar şi în infrastructura conexă

[citeste tot articolul]


Un nou pas în direcția alimentelor mai puțin cancerigene

2017-07-19

Reprezentanții statelor membre au votat, pe 19 iulie, în favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezența acrilamidei în produsele alimentare. O dată implementate, noile reglementări le vor impune companiilor din sectorul alimentar să ia măsuri pentru a reduce această substanță cancerigenă în alimente.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Am făcut astăzi un pas important în direcția protejării sănătății și a bunăstării cetățenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezenței acestei substanțe cancerigene, ci și la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea în momentul gătitului la domiciliu.”

Demersurile Comisiei vor continua și după adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi inițiate noi discuții cu

[citeste tot articolul]


Viitorul Europei, dezbătut de peste 30 de milioane de persoane

2017-07-17

Dezbaterea privind viitorul Europei, concentrată în jurul Cărții Albe, document lansat în urmă cu doar patru luni de zile, capătă dinamism, iar în final se estimează că vor fi implicate în acest demers peste 30 de milioane de persoane.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Este încurajator să văd atât de mulți oameni care se implică în dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, lansată de Comisie la 1 martie 2017 odată cu publicarea Cărții albe pe această temă. Am văzut că un număr mare de cetățeni și-au exprimat deja punctul de vedere și că există un puternic impuls pozitiv pentru viitor. Viziunea mea o voi prezenta în septembrie, dar, în realitate, cetățenii vor fi artizanii viitorului Europei. Pentru că ei sunt cei care scriu manualele de istorie de mâine. Continuați, așadar, să vă implicați și să vă

[citeste tot articolul]


CESE premiază proiectele de integrare pe piața muncii

2017-07-17

Comitetul Economic și Social European (CESE) lansează ediția 2017 a Premiului pentru societatea civilă. Anul acesta, vor fi recompensate, cu premii în valoare totală de 50.000 euro, proiecte inovatoare de promovare a locurilor de muncă de calitate și a spiritului antreprenorial.

Inițiativele trebuie să vizeze persoane recent intrate pe piața forței de muncă, cum ar fi tinerii, persoane care provin din familii de migranți, sau persoane care necesită un sprijin specific, cum ar fi șomerii pe termen lung, femeile deconectate de la piața forței de muncă, persoanele cu handicap sau cele care trăiesc în sărăcie.

Premiile vor fi împărțite între maximum cinci câștigători și vor fi acordate unor inițiative deja puse în aplicare sau încă în curs de desfășurare. Termenul de depunere a candidaturilor este 8 septembrie 2017, iar ceremonia de decernare a

[citeste tot articolul]


Provocările pentru viitorul politicii agricole comune, identificate

2017-07-07

Conform unei consultări publice recente, cetățenii europeni consideră că politica agricolă trebuie să fie gestionată în continuare la nivelul UE, iar sprijinirea fermierilor și protejarea mediului ar trebui să fie obiectivele principale ale acesteia. Acestea sunt principalele concluzii ale consultării pe tema simplificării și modernizării politicii agricole comune (PAC) ale cărei rezultate au fost publicate vineri, 7 iulie. În cadrul ei au fost primite mai mult de 322 de mii de contribuții de la o serie largă de părți interesate, printre care fermieri, cetățeni și diferite organizații.

În cadrul conferinței "PAC: spuneți-vă părerea!", unde au fost prezentate rezultatele consultării, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: "Este un moment important în drumul către viitorul politicii agricole comune și o

[citeste tot articolul]


Plan de acțiune pentru rezistența la antimicrobiene

2017-06-29

Comisia a adoptat joi, 29 iunie, un nou plan de acțiune pentru a combate rezistența la antimicrobiene (RAM) - o amenințare din ce în ce mai mare, care cauzează anual în UE 25.000 de decese și pierderi în valoare de 1,5 miliarde de euro. Acesta se bazează pe abordarea ”O singură sănătate” (One Health) care vizează atât rezistența la oameni, cât și la animale. În paralel, Comisia a adoptat primul rezultat al planului: Orientările UE pentru utilizarea prudentă a antimicrobienelor în domeniul sănătății umane.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la nivel mondial, iar dacă nu ne intensificăm acțiunile și angajamentele acum, până în 2050, aceasta ar putea provoca mai multe decese decât cancerul. Agenda ambițioasă pe care o

[citeste tot articolul]


Prevenirea radicalizării și amenințărilor cibernetice

2017-06-29

Comisia Europeană a prezentat joi, 29 iunie, cel de al 8-lea raport privind progresele înregistrate pentru realizarea unei Uniuni a securității efectivă și autentică, solicitând să se accelereze activitățile în curs menite să sporească securitatea cetățenilor UE. Acesta include măsurile care au fost adoptate la nivelul UE pentru combaterea radicalizării, terorismului, criminalității și a finanțării acestora, precum și pentru contracararea amenințărilor cibernetice.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Europa trebuie să facă față atât provocărilor în materie de securitate, cât și amenințărilor teroriste, fiind necesare noi măsuri la nivelul UE , dar și accelerarea acțiunilor pe care le întreprindem în prezent pentru protejarea cetățenilor noștri. Astăzi, cu sprijinul liderilor naționali, Comisia a reexaminat ceea ce s-a

[citeste tot articolul]


Transport: 2,7 miliarde euro pentru 152 proiecte

2017-06-26

Șase dintre cele opt propuneri eligibile în care este implicată România au fost selectate pentru finanțare, urmând să primească 10,6 milioane de euro prin Mecanismul pentru interconectarea Europei. Acestea fac parte din cele 152 de proiecte-cheie în domeniul transporturilor ce sprijină mobilitatea competitivă, ecologică și interconectată în Europa, pentru care Comisia Europeană a propus luni, 26 iunie, investiții de 2,7 miliarde de euro.

Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Cererea de investiții în infrastructura de transport este enormă. Acest nou val de investiții se concentrează asupra unor proiecte ecologice, inovatoare și digitale, pentru a moderniza rețeaua de transport a Europei. Ne aflăm astăzi cu un pas mai aproape de o veritabilă uniune a transporturilor care deservește interesele cetățenilor, stimulează economia și

[citeste tot articolul]


UE înregistrează succese în eliminarea barierelor

2017-06-26

Exportatorii europeni au raportat o creștere de 10 % a numărului de bariere comerciale cu care s-au confruntat în 2016. La sfârșitul anului trecut erau mai mult de 372 de astfel de bariere în peste 50 de destinații comerciale la nivel mondial. Cele 36 de obstacole suplimentare create în 2016 ar putea afecta exporturile UE, a căror valoare se ridică, în prezent, la aproximativ 27 de miliarde euro. Insă tot anul trecut, Comisia Europeană a reușit, printr-o strategie eficace privind accesul la piață, să elimine 20 de obstacole diferite în calea exporturilor europene. S-a reușit astfel reinstituirea condițiilor comerciale normale în 20 de cazuri diverse care au afectat exporturile UE, în valoare de 4,2 miliarde EUR. Coreea de Sud, China, Israel și Ucraina se află în fruntea listei țărilor în care UE a reușit să elimine barierele.

Comisarul UE pentru comerț,

[citeste tot articolul]


Noi orizonturi în sectorul european al dronelor

2017-06-21

Societatea SESAR (link is external), a cărei misiune este perfectarea sistemului european de nouă generaţie pentru administrarea spaţiului aerian, a dat publicităţii în 16 iunie, la solicitarea Comisiei Europene, schema unui concept (link is external) care urmăreşte să facă din utilizarea dronelor în spaţiul aerian inferior o activitate sigură, securizată şi respectând mediul înconjurător. Aşa-numitul "U-Space", care va include spaţiul aerian de până la 150 de metri altitudine, va pune bazele dezvoltării unei pieţe robuste şi dinamice a serviciilor legate de drone în UE. Înregistrarea dronelor şi a utilizatorilor lor, identificarea lor electronică şi reperarea geografică a acestora ar trebui să devină realitate până cel târziu în anul 2019.

Comisarul european însărcinat cu transporturile, Violeta Bulc, a declarat :"Dincolo de drone, vorbim de

[citeste tot articolul]


Acces mai ușor pe piața muncii pentru cetățenii non-UE

2017-06-21

Comisia Europeană a lansat marți, 20 iunie, „Instrumentul european de stabilire a profilului de competențe al resortisanților din țările terțe”, cu ajutorul căruia aceștia își pot prezenta competențele, calificările și experiența într-un mod care să fie ușor de înțeles de angajatori, furnizorii de servicii de educație și formare, precum și de organizațiile din întreaga Uniune Europeană.

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat în această privință: „În contextul actual al pieței muncii, toată lumea trebuie să aibă posibilitatea să își folosească la maximum competențele. Nu putem irosi talentele cetățenilor din țările terțe. „Instrumentul de stabilire a profilului de competențe” pe care l-am elaborat va facilita accesul acestora pe piața muncii.

[citeste tot articolul]


Progrese omogene necesare în domeniul inovării

2017-06-20

Performanțele în materie de inovare din UE au continuat să crească, în 2016, în condițiile unor progrese relativ inegale pe continent, este una dintre principalele constatări ale celui mai recent tablou de bord privind inovarea, publicat marți, 20 iunie, de Comisia Europeană. Pe ansamblu, performanțele s-au îmbunătățit în 15 țări, Suedia rămânând lider în materie de inovare, iar Lituania, Malta, Olanda, Austria și Marea Britanie fiind inovatorii cu cea mai rapidă creștere. Pe plan global, UE este pe cale de a recupera decalajele față de Canada și SUA, însă Coreea de Sud și Japonia sunt țările plasate în frunte. În rândul competitorilor la nivel internațional, China prezintă progresele cele mai rapide.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Tabloul de bord arată că mai sunt încă multe de făcut pentru a

[citeste tot articolul]


Tot ce trebuie să știi despre Roaming: 15 iunie 2017 – un nou început

2017-06-07

Începând cu data de 15 iunie 2017, cetățenii din întreaga Uniune Europeană își vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleași tarife de care beneficiează în țara lor. Astfel, după ce Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană au convenit la începutul lunii aprilie asupra modalităților de reglementare a piețelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenți/minut pentru apeluri și la 1 eurocent/SMS, urmând ca, în ceea ce privește transferul de date mobile, costul acestora să fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat.

Toate implicațiile, beneficiile și responsabilitățile survenite în urma acestei decizii sunt disponibile în documentul de întrebări frecvente:

1. Roamingul în UE

Cum funcționează roamingul în UE?

Atunci când călătoriți

[citeste tot articolul]


România: Raport privind drogurile 2017

2017-06-07

Potrivit raportului de țară privind drogurile, pentru România, 3,9% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat anul trecut cel puțin o dată droguri, 3,3% dintre aceștia declarând că au consumat canabis. Totodată, documentul menționează că pe parcursul anului 2015 (ultimul analizat), au fost depistate nu mai puțin de 10.053 cazuri de încălcare a legilor privind consumul de droguri, cele mai multe fiind asociate celui de heroină.

În privința numărului de îmbolnăviri cu HIV-SIDA, raportul Comisiei Europene menționează că tendința de scădere observată în ultimii 5 ani s-a menținut și anul trecut, când au fost înregistrate 142 de noi cazuri de îmbolnăvire. În total, în 2015, au fost distribuite la nivel național peste 1,4 milioane de seringi de unică folosință. Aceste cifre indică o pondere de 7,1% cazuri de îmbolnăvire la un

[citeste tot articolul]


O Europă ce apără și protejează

2017-06-07

Securitatea și apărarea sunt în centrul preocupărilor exprimate de cetățenii europeni. Pentru a răspunde acestora, Comisia Europeană a prezentat miercuri, 7 iunie, un document de reflecție asupra viitorului politicii de apărare, precum și propuneri concrete privind un Fond european în acest domeniu.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: "Avansăm rapid în domeniul securității în Uniunea Europeană, Comisia sprijinind și suplimentând angajamentul luat de statele membre. Documentul de reflecție reprezintă contribuția Comisiei la dezbaterea privind viitorul Uniunii noastre în acest domeniu, motivat de necesitatea exprimată de cetățeni noștri pentru o apărare mai eficace și integrată."

Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene,

[citeste tot articolul]


Vinul de Cotnari, printre cele 100 de indicații geografice europene protejate în China

2017-06-02

Vinul de Cotnari este inclus între cele 200 de indicații geografice din Europa și din China - 100 de fiecare parte -, avute în vedere pentru protecție în temeiul unui acord bilateral care urmează să fie încheiat în 2017. Publicarea oficială a celor 2 liste a fost agreată de UE și China la începutul lunii iunie, deschizându-se astfel procesul de protejare împotriva imitațiilor și a fraudelor a produselor din aceste liste. Se preconizează că acest lucru va duce la beneficii reciproce în domeniul comerțului, precum și la sporirea gradului de informare a consumatorilor și a cererii de produse de înaltă calitate de ambele părți.

Detalii: ec.europa.eu

[citeste tot articolul]


Combaterea discursului de incitare la ură în mediul online

2017-06-01

A doua evaluare a Codului de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online, efectuată de ONG-uri și organisme publice în 24 de state membre, printre care și România, a fost publicată de Comisia Europeană joi, 1 iunie, cu ocazia primei aniversări a Codului. Ea arată că societățile implicate (Facebook, Twitter, YouTube și Microsoft) au făcut pași importanți înainte în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-au asumat.

Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu piața unică digitală, a salutat pașii înainte făcuți: „Colaborarea strânsă cu sectorul privat și cu societatea civilă pentru a combate discursurile ilegale de incitare la ură dă rezultate și, prin urmare, ne vom intensifica eforturile comune. În prezent conlucrăm pentru a asigura o coordonare mai strânsă între

[citeste tot articolul]


Mobilitate curată, competitivă și conectată în UE

2017-05-31

„Europa în mișcare”, prezentat de Comisia Europeană miercuri, 31 mai, este un set amplu de inițiative care vor spori siguranța în trafic, vor încuraja perceperea unor taxe rutiere mai echitabile, vor reduce emisiile de CO2, poluarea aerului și congestia traficului, vor reduce birocrația pentru companii și vor combate ocuparea ilegală a forței de muncă, asigurând totodată condiții adecvate și perioade de repaus pentru lucrători. Beneficiile pe termen lung ale acestor măsuri vor depăși cu mult sectorul transporturilor, întrucât ele vor contribui la promovarea creării de locuri de muncă, a creșterii economice și inovării, la consolidarea echității sociale, la oferirea unei game largi de opțiuni pentru consumatori și la înscrierea fermă a Europei pe o traiectorie care să tindă spre un nivel redus de emisii. Obiectivul este de a contribui la menținerea

[citeste tot articolul]


Viitorul apărării europene în dezbatere

2017-05-24

Comisia a organizat miercuri, 24 mai, o dezbatere de orientare privind viitorul apărării europene, deoarece o Europă mai puternică în materie de securitate și de apărare reprezintă o prioritate pentru Comisia Juncker încă de la preluarea mandatului. Dat fiind că situația în materie de securitate din vecinătatea Europei se înrăutățește și că există argumente economice puternice pentru consolidarea cooperării dintre țările UE în ceea ce privește cheltuielile de apărare, Comisia consideră că acum este momentul pentru a avansa cu pași mari către o Uniune a securității și apărării.

Detalii: ec.europa.eu

[citeste tot articolul]


Zone pentru scăldat de calitate excelentă în Europa

2017-05-23

70% din zonele de scăldat monitorizate din România sunt de calitate excelentă, potrivit celui mai recent raport pe subiect, publicat de Comisia Europeană marți, 23 mai. La nivel european, peste 85% din zonele pentru scăldat monitorizate în 2016 au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate (de unde calificativul „excelent”), ceea ce înseamnă că ele au fost, în mare parte, lipsite de substanțe poluante nocive pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Detalii: ec.europa.eu

[citeste tot articolul]


Dialog european privind competențele și migrația

2017-05-23

Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, și comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, au găzduit marți, 23 mai, cea de-a doua ediție a Dialogului european privind competențele și migrația, desfășurat în cadrul Summitului european de afaceri (link is external). Ei au lansat oficial inițiativa „Angajatorii își unesc eforturile pentru a contribui la integrare” (Employers together for integration), în prezența reprezentanților la nivel înalt ai mai multor companii care s-au angajat să promoveze integrarea migranților, cum ar fi IKEA, Deutsche Telekom, NCC, Accenture, bpost, Scandic Hotels, ADECCO și Microsoft. Inițiativa urmărește să promoveze eforturile depuse de angajatorii din întreaga UE pentru a sprijini integrarea refugiaților și a

[citeste tot articolul]


Semestrul european 2017 - recomandări pentru România

2017-05-22

Comisia Europeană a prezentat luni, 22 mai, recomandările specifice fiecărei țări din 2017, în care definește orientările de politică economică pentru fiecare stat membru în parte pentru următoarele 12-18 luni. Economia se dovedește a fi rezilientă în UE și în zona euro, însă continuă să se confrunte cu unele provocări, cum ar fi creșterea lentă a productivității, consecințele crizei – inclusiv inegalitățile care persistă – și incertitudinea generată în principal de factori externi. Prin urmare, Comisia invită statele membre să profite de această ocazie pentru a consolida fundamentele economiilor lor prin punerea în aplicare a priorităților economice și sociale identificate în comun la nivel european: stimularea investițiilor, continuarea reformelor structurale și asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile. Se acordă o atenție

[citeste tot articolul]


9 mai - La multi ani Europa!

2017-05-09

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Astăzi, 9 mai 2017, Centrul Europe Direct Craiova sărbătorește Ziua Europei în școlile din județul Dolj, astfel:
- Micul cetățean european - Crosul Europei, Scoala Gimnaziala Apele Vii
- Micul cetățean european la Școala nr. 14 Ion Țuculescu – Craiova
- Alaturi de Clubul Piticilor - La multi ani, Europa!!!
- Micul cetățean european - Scoala Gimnaziala Traian, Craiova
- Micul cetățean european - Grădinița Eden, [citeste tot articolul]



60 de motive bune pentru Uniunea Europeană

2017-05-06

De ce avem nevoie de Uniunea Europeană? Avem mai multe beneficii sau obligații de pe urma apartenenței noastre la blocul comunitar european? Într-o lume așa de zgomotoasă și rapidă, vocea mea se mai aude? Care sunt instrumentele utilizate pentrupunerea în practică a politicilor europene? Care sunt valorile susținute la nivelul Uniunii Europene? Care sunt drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni?

Detalii: ec.europa.eu

[citeste tot articolul]


"Europa în regiunea mea": descoperă, participă și câștigă excursii în întreaga Europă!

2017-05-05

Ediția din acest an a campaniei Comisiei Europene „Europa în regiunea mea”, o inițiativă a comisarului european pentru politica regională, Corina Crețu, a fost lansată marți, 2 mai, în întreaga Uniune Europeană. Ea ne invită pe toți să descoperim proiectele europene de succes din vecinătatea noastră, prin intermediul a patru inițiative diferite.

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: "Deschideți ochii și veți vedea că politica de coeziune a UE este peste tot în jurul vostru, încercând să conducă lucrurile către o mai bună calitate a vieții în regiunea și orașul dumneavoastră. Există atât de multe povești de succes în jurul nostru și toată lumea trebuie să și-o spună pe a lui. Nu doar noi, în instituțiile UE, dar și statele membre, autoritățile locale și oamenii, cei care și-au găsit un loc de muncă, sau care au

[citeste tot articolul]


Declarația Înaltului Reprezentant UE Federica Mogherini, cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei - 3 mai 2017

2017-05-03

Presa liberă este esențială pentru funcționarea unei democrații. Astăzi sărbătorim Ziua mondială a libertății presei într-un context dificil pentru jurnalism. Libertatea de exprimare și libertatea presei fac obiectul unui număr tot mai mare de atacuri în întreaga lume.

O mass-media liberă, diversă și independentă este indispensabilă pentru promovarea și apărarea democrației la nivel mondial. O presă liberă și libertatea de exprimare se numără printre elementele care stau la baza democrației, contribuie la asigurarea unor societăți stabile, favorabile incluziunii și rezistente și pot juca un rol în atenuarea tensiunilor și a conflictelor. UE sprijină punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, care prevede asigurarea accesului universal la informații și protecția libertății de exprimare.

Sprijinirea unui jurnalism

[citeste tot articolul]


Săptămâna europeană a tineretului (1-7 mai 2017)

2017-05-01

Cea de-a opta ediție a Săptămânii europene a tineretului a debutat luni, 1 mai, și propune tuturor tinerilor din Europa o gamă largă de evenimente și activități, organizate în toate cele 33 de țări participante la programul Erasmus+ și desfășurate de-a lungul întregii săptămâni.

Cu sloganul „Alege-i forma, ia-l cu tine, transformă-l în tine însuți!" (Shape it, move it, be it), campania Comisiei Europene încurajează tinerii să se implice în discuțiile privind viitorul politicii UE din domeniul tineretului, să călătorească și să se mute în străinătate prin intermediul programului Erasmus+ sau să facă parte din noul Corp european de solidaritateCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN ••• , care oferă oportunități tinerilor de a-și exprima solidaritatea cu cei care au cea mai mare nevoie.

Comisarul pentru educație,

[citeste tot articolul]


Acces echitabil la instanțele naționale în cauze de mediu

2017-04-28

Comisia Europeană a adoptat vineri, 28 aprilie, un document de orientare având ca temă accesul cetățenilor la justiție în probleme de mediu. În acesta se explică modul în care pot fi contestate deciziile, actele și omisiunile autorităților publice în chestiuni de mediu de către persoane fizice și asociații în fața instanțelor naționale.

Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu statul de drept, a declarat: „Securitatea juridică constituie un principiu fundamental al unei societăți bazate pe statul de drept și este important să oferim aceste orientări tuturor părților interesate. Legislația de mediu se află în prima linie a eforturilor noastre de a construi un viitor durabil pentru UE și toate părțile trebuie să știe exact care le sunt drepturile și responsabilitățile.”

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a

[citeste tot articolul]


Nouă abordare în protejarea biodiversității

2017-04-27

Comisia Europeană a adoptat joi, 27 aprilie, un nou plan de acțiune care vizează îmbunătățirea protecției naturii și a biodiversității din Uniunea Europeană, în beneficiul cetățenilor și economiei. Acesta vizează o mai bună gestionare a zonelor protejate înscrise în rețeaua Natura 2000, conectarea în sens mai larg a protecției naturii cu activitățile socioeconomice, precum și colaborarea cu autoritățile naționale, cu părțile interesate și cu tinerii.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele responsabil cu mai buna legiferare, a declarat: „Am efectuat o evaluare în profunzime a acestor directive și am concluzionat că sunt adecvate scopului. În prezent ne asigurăm că ele realizează întregul potențial în materie de protejare și conservare a bogatei biodiversități a Europei. Acesta este un exemplu valoros despre modul în care mai buna legiferare

[citeste tot articolul]


Proces de reflecție asupra dimensiunii sociale a Europei

2017-04-26

Documentul privind dimensiunea socială a Europei, lansat în 26 aprilie, marchează începutul unui proces de reflecție cu participarea cetățenilor, a partenerilor sociali, a instituțiilor și a guvernelor europene. Acest proces urmărește să identifice soluții la provocările pe care le vor întâmpina societățile și cetățeni noștri în anii următori. Documentul reprezintă totodată un efort de clarificare a contribuției aduse la nivelul UE pentru abordarea acestor provocări.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, responsabil pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital, a declarat: „Acest document de reflecție pune bazele unei dezbateri care își propune să stabilească ce formă dorim să ia dimensiunea socială a Europei și ce acțiuni putem întreprinde la nivel european pentru a

[citeste tot articolul]


Pilonul drepturilor sociale: principii și drepturi

2017-04-26

Miercuri, 26 aprilie, a fost adoptată propunerea privind Pilonul european al drepturilor sociale, crearea unei Europe mai echitabile și consolidarea dimensiunii sociale a acesteia reprezentând o prioritate absolută a actualei Comisii. Pilonul stabilește 20 de principii și drepturi esențiale în sprijinul unor piețe ale muncii și al unor sisteme de protecție socială echitabile și funcționale. El este conceput ca o busolă pentru un proces reînnoit de convergență către condiții de muncă și de viață mai bune în Europa și se adresează în principal zonei euro, fiind însă aplicabil tuturor statelor membre care doresc să participe.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Ca președinte al Comisiei, am căutat să reașez prioritățile sociale în centrul preocupărilor Europei, acolo unde le este locul. Odată cu Pilonul european al

[citeste tot articolul]


Săptămâna europeană a imunizării

2017-04-24

Toţi copiii şi adulţii din Europa, oriunde s-ar fi născut şi oriunde trăiesc acum, merită să fie protejaţi iar viaţa lor să fie salvată de vaccin!

Ne aflăm în plină Săptămână europeană a imunizării. Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au emis cu această ocazie o declarație comună cu privire la importanța crucială a vaccinării pentru imunizare și prevenirea bolilor în Uniunea Europeană și în regiunea europeană mai largă a OMS.

Declarația scoate în evidență contribuția puternică a vaccinurilor la sănătatea publică: "Vaccinurile au contribuit la sănătatea și bunăstarea tuturor celor care trăiesc astăzi în Uniunea Europeană și în regiunea europeană mai largă a OMS. În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat mai multe vieți pentru copii decât orice alte intervenţii medicale. Impactul acestei

[citeste tot articolul]


Prim-vicepreședintele Frans Timmermans în vizită în România

2017-04-18

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans TIMMERMANS, efectuează o vizită oficială în România, în data de 20 aprilie 2017, la finalul căreia va susține un dialog cu cetățenii, pe teme legate de Cartea albă privind viitorul Europei, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Dialogul va avea loc la Muzeul Național de Artă (Calea Victoriei, nr. 49-53), începând cu orele 17.30, și va fi urmat de scurte declarații de presă, la orele 18.45.

În timpul vizitei, prim-vicepreședintele se va întâlni cu dl. Călin POPESCU-TĂRICEANU, președintele Senatului României, și cu dl. Liviu DRAGNEA, președintele Camerei Deputaților, după care va discuta cu membrii comisiilor juridice și pentru afaceri europene din Parlamentul României.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene va avea

[citeste tot articolul]


Iniţiativa "Sate inteligente" a fost lansată

2017-04-11

Marți, 11 aprilie, comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a lansat inițiativa „Sate inteligente”, împreună cu colegii săi, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, și comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, precum și cu dnii Bogovic Franc și Tibor Szanyi, membri ai Parlamentului European.

”Această idee datează de acum doi ani, când împreună cu colegul meu, comisarul Phil Hogan ne-am gândit la o inițiativă care să vizeze satele. Aceasta urmărește susținerea tuturor satelor din Europa, inclusiv a celor din România", a afirmat comisarul Corina Creţu.

"Zonele rurale au nevoie de îmbunătățirea calității vieții fiecărui locuitor, iar acest lucru poate fi realizat prin asigurarea unui standard de viață mai ridicat, prin servicii publice de calitate pentru cetățeni, prin îmbunătățirea

[citeste tot articolul]


Liberi în UE, fără plată pentru roaming

2017-04-06

Ultimul pas către eliminarea tarifelor de roaming pe teritoriul Uniunii Europene a fost făcut joi, 6 aprilie, când reprezentanții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei au convenit asupra modalităților de reglementare a piețelor angro de roaming. Astfel, negociatorii părților au convenit ca plafoanele pentru tarifele de roaming să fie limitate la 3,2 eurocenți/minut pentru apeluri și la 1 eurocent/SMS, începând cu data de 15 iunie 2017.

Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru piața unică digitală, a salutat încheierea acordului: „Aceasta a fost ultima piesă a puzzle-ului. Din 15 iunie, europenii vor putea călători în UE fără să plătească pentru roaming. Ne-am asigurat, de asemenea, că operatorii vor putea continua să concureze pentru a fi în măsură să propună cele mai atractive oferte pe piețele naționale.

[citeste tot articolul]


Dispozitive medicale mai sigure pentru pacienți

2017-04-05

Noile regulamente referitoare la dispozitivele medicale și la cele pentru diagnostic in vitro, propuse de Comisie în 2012 și adoptate în 5 aprilie 2017, contribuie la garantarea faptului că acestea – de la valve cardiace la bandaje adezive și șolduri artificiale – sunt sigure și funcționează bine. În acest sens, noile norme vor îmbunătăți supravegherea pieței și trasabilitatea și vor garanta că toate dispozitivele sunt concepute ținând seama de progresele științifice și tehnologice de ultimă generație.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „Sunt extrem de bucuroasă că efortul nostru de a impune controale mai stricte asupra dispozitivelor medicale de pe piața UE va deveni realitate. Fie că vorbim de dispozitive medicale, de mașini sau de alte produse, trebuie să asigurăm o

[citeste tot articolul]


Tu cum vezi viitorul Europei? Ne interesează opinia ta

2017-03-29

La 1 martie 2017, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat o Carte albă privind principalele provocări și oportunități ale Europei din următorul deceniu.

Documentul conturează cinci scenarii posibile pentru viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre și reprezintă începutul dezbaterii, nu sfârșitul acesteia. De aceea vrem să aflăm opinia ta referitoare la numeroasele provocări cu care ne confruntăm, de la globalizare și impactul noilor tehnologii asupra societății și a ocupării forței de muncă, până la amenințările la adresa securității sau ascensiunea populismului.

Dacă vrei să contribui la conturarea unei viziuni privind rolul Uniunii Europene în viitor, te rugăm să folosești acest formular.

Trebuie să ne asigurăm că nu ne vom lăsa copleșiți de aceste tendințe și că, dimpotrivă, vom ști să

[citeste tot articolul]


Promovarea mobilității tineretului în Europa

2017-03-27

O nouă inițiativă în cadrul programului Erasmus +, prezentată în 27 martie, sprijină dobândirea de competențe și mobilitatea tinerilor europeni. Denumită „Move2Learn, Learn2Move”, aceasta va permite unui număr de cel puțin 5.000 de tineri să călătorească în altă țară din UE într-o manieră durabilă – în mod individual sau împreună cu colegii de clasă. Este o inițiativă punctuală, legată de cea de-a 30-a aniversare a programului Erasmus.

omisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Bazându-se pe succesul platformei eTwinning, această inițiativă va permite tinerilor să descopere și să acumuleze experiențe în țări și culturi diferite din întreaga Europă. Ea va constitui un nou exemplu de reușită al programului Erasmus, care împlinește 30 de ani și al cărui scop este de a reuni oamenii și de a-i ajuta

[citeste tot articolul]


Tratatele de la Roma la 60 de ani: Comisia reamintește realizările Europei și conduce dezbaterea privind viitorul cu 27 de membri

2017-03-25

Sâmbătă, 25 martie, liderii UE se întrunesc la Roma pentru a sărbători cea de a 60-a aniversare a Tratatelor de la Roma, care au fost semnate în această zi, în 1957. Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va participa la summitul de la Roma, în cadrul căruia vor fi organizate mai multe evenimente pentru a marca această ocazie și pentru a reflecta la viitorul comun al Europei.

Tratatele de la Roma – semnate de cele șase state membre fondatoare – au deschis calea pentru Uniunea Europeană așa cum o cunoaștem astăzi: un continent reunificat și pacificat, întemeiat pe valorile solidarității, democrației și statului de drept. Piața unică garantează libertatea de alegere și de circulație, creștere economică și prosperitate pentru 500 de milioane de cetățeni. UE este cel mai extins bloc comercial din lume și cel mai mare donator de ajutor umanitar și

[citeste tot articolul]


Somonul ecologic norvegian, din nou pe piețele din UE

2017-03-17

Produsele ecologice din Norvegia și Islanda pot fi din nou importate în Uniunea Europeană și comercializate, cu respectarea normelor UE privind producția de alimente ecologice, în urma integrării reglementărilor relevante în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Decizia a fost adoptată vineri, 17 martie, de Comitetul mixt al SEE.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a salutat decizia: „Mă bucur să constat că și partenerii noștri din cadrul SEE au fost conștienți de importanța unor standarde comune și de beneficiile pe care acestea le aduc producătorilor și consumatorilor de ambele părți. Normele garantează condiții de concurență echitabile între producătorii ecologici din UE și SEE, spre beneficiul reciproc al acestora. Comisia nu va accepta nicio relaxare a standardelor noastre înalte privind produsele

[citeste tot articolul]


Eliminarea produselor periculoase de pe piața UE

2017-03-16

Potrivit celui mai recent raport privind Sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase, prezentat de Comisia Europeană în 16 martie, sistemul a fost utilizat mai mult de autoritățile naționale în 2016, eliminându-se astfel din magazine un număr mai mare de produse periculoase. În același timp, s-a observat că tot mai multe dintre produsele periculoase care sunt notificate sunt vândute prin intermediul platformelor online. Din acest motiv, Comisia și-a intensificat cooperarea cu Amazon, eBay și Alibaba, pentru a elimina mai activ produsele potențial nesigure sau neconforme de pe site-urile lor, care se adresează consumatorilor din UE.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Consumatorii au nevoie să fie bine protejați împotriva produselor periculoase. Această protecție trebuie să se aplice atât online, cât

[citeste tot articolul]


Aproape jumătate din managerii din România sunt femei

2017-03-08

România se clasează pe primele locuri, între statele membre UE, în ceea ce privește numărul femeilor ce ocupă funcții de conducere. Astfel, alături de Lituania și Ungaria, procentul înregistrat în România este de 41%, acesta fiind devansat de cele înregistrate în Estonia (42%), Irlanda (43%), Bulgaria și Polonia (44%). Pe prima treaptă a clasamentului este Letonia (53%), singura țară în care majoritatea managerilor este de gen feminin. La polul opus se găsesc Germania, Italia și Cipru, unde doar 22% din pozițiile manageriale sunt ocupate de femei.

Datele Eurostat arată că, la nível european, aproape 7,3 milioane de persoane dețin funcții de conducere în companii cu 10 sau mai mulți angajați. Dintre aceștia, 4,7 milioane sunt bărbați (65% din totalul managerilor), iar restul de 2,6 milioane de manageri sunt femei (35%).

România, cu o diferență de

[citeste tot articolul]


Accelerarea implementării politicii de coeziune

2017-03-07

Anul trecut a reprezentat un real suces în ceea ce privește implementarea politicii de coeziune, rata de selecție a operațiunilor crescând semnificativ, de la 8% la 28% din totalul alocărilor prin politica de coeziune. Datele prezentate de Comisia Europeană marți, 7 martie, relevă faptul că, spre finalul anului 2016, ritmul de investiții a fost accelerat, astfel că nu mai puțin de 176 de miliarde de euro (inclusiv co-finanțarea națională) au fost deja investiți în cele 263 de regiuni ale UE.

Dintre cele peste 680 de candidaturi primite, au fost selectate 33 de școli – câte una din fiecare stat membru al UE și din cele 5 țări candidate (Albania, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia și Turcia) – printr-o tragere la sorți.

Fiecare școală va trimite la Bruxelles o delegație alcătuită din trei elevi cu vârsta cuprinsă între 16

[citeste tot articolul]


Situația Europei în domeniul digital

2017-03-03

Uniunea Europeană a făcut progrese în domeniul digital în 2016, însă decalajul dintre cei mai buni actori din acest sector și țările cu cele mai slabe perfomanțe este încă foarte mare. Sunt necesare în continuare eforturi și investiții pentru a valorifica cât mai bine avantajele oferite de piața unică digitală. Acestea sunt principalele concluzii ale Indicelui economiei și societății digitale (DESI) 2017, publicat de Comisia Europeană vineri, 3 martie.

Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar pentru piața unică digitală, a declarat: „Treptat, Europa se digitalizează, însă multe țări trebuie să-și intensifice eforturile. Toate statele membre ar trebui să investească mai mult pentru a beneficia pe deplin de piața unică digitală. Nu ne dorim o Europă digitală cu două viteze. Ar trebui să colaborăm cu toții pentru ca UE să se

[citeste tot articolul]


La 10 ani de la aderare, românii au încredere în UE și văd pozitiv viitorul ei

2017-03-03

La 10 ani de la aderare, încrederea românilor în Uniunea Europeană continuă să fie peste media europeană (52% vs 36%), ea scăzând însă semnificativ față de momentul aderării, când înregistra un procent de 65%. Totodată, românii își păstrează viziunea mult mai optimistă decât media (67% vs 50%) asupra viitorului Europei, chiar dacă și aceasta a înregistrat o scădere, dar nu la fel de dramatică, față de momentul aderării, când înregistra un procent de 75% (față de 69%, media europeană). Datele fac parte din raportul național (Eurobarometru standard) publicat în 2007, precum și din cea mai recentă ediție a sa, publicată de Reprezentanța Comisiei Europene vineri, 3 martie 2017.

Comparativ, pentru aceeași perioadă, încrederea în instituțiile naționale a variat mai puțin și a înregistrat o tendință contrară celei din ansamblul UE (de creștere a

[citeste tot articolul]


Soluții europene transfrontaliere pentru bolile rare

2017-02-28

Rețele europene de referință (RER), platforme unice și inovatoare de cooperare transfrontalieră între specialiștii pentru diagnosticarea și tratarea unor boli complexe rare sau cu incidență redusă, devin funcționale din 1 martie.

Adresându-se doctorilor, pacienților și presei la spitalul Universitar din Leuven, Belgia, Vytenis Andriukaitis, Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Astăzi, cu ocazia Zilei europene a bolilor rare, îmi face o deosebită plăcere să lansez Rețelele europene de referință. În calitate de medic, m-am confruntat adesea cu poveștile tragice ale unor pacienți cu boli rare sau complexe care erau lăsați la voia întâmplării, uneori în imposibilitatea de a găsi un diagnostic corect și de a primi un tratament. Am văzut și cât de greu le era colegilor mei să îi ajute, pentru că nu dispuneau de

[citeste tot articolul]


7 noi planete descoperite cu finanțare europeana

2017-02-22

Este posibilă viața pe o altă planetă? Răspunsul la această întrebare ar putea fi dat de un ambițios proiect de cercetare, finanțat de Uniunea Europeană, ce a dus la descoperirea unui sistem planetar cu caracteristici interesante. Potrivit anunțului din revista "Nature", din 22 februarie, sistemul a fost reperat prin utilizarea unei serii de instrumente astronomice, printre care telescoapele spațiale Spitzer, al NASA, și TRAPPIST-Sud, de la Universitatea din Liège.

"Această descoperire spectaculoasă a demonstrat că sprijinul determinant al Comisiei Europene pentru cercetare și colaborare internațională au permis relansarea uneia din cele mai fascinante căutări: semne de viață în afara sistemului nostru solar. Felicit echipa internațională condusă de cercetătorul belgian Michaël Gillon care, grație fondurilor europene, a pus bazele acestei descoperiri

[citeste tot articolul]


Noi instrumente de finanțare pentru infrastructura de transport

2017-02-08

Comisia Europeană a lansat o nouă metodă de finanțare a proiectelor de infrastructură în sectorul transporturilor. Apelul de propuneri lansat miercuri, 8 februarie, are în vedere combinarea de finanțări nerambursabile în valoare de 1 de miliard de euro, disponibile prin Mecanismul pentru interconectarea Europei - Transport, cu cele oferite de instituțiile financiare publice, sectorul privat sau, pentru prima dată, Fondul european pentru investiții strategice(FEIS), element central al Planului de investiții pentru Europa. Apelul va avea două termene-limită de depunere a propunerilor, primul la 14 iulie 2017 și cel de-al doilea la 30 noiembrie 2017.

Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Punerea în practică a viziunii noastre pentru o mobilitate neîntreruptă, inteligentă și durabilă în Europa necesită investiții care nu pot fi sprijinite

[citeste tot articolul]


România, perfomanțe de mediu semnificativ îmbunătățite

2017-02-06

De la aderarea la Uniunea Europeană, România și-a îmbunătățit semnificativ performanțele de mediu. Legislația sa reflectă corect cerințele convenite la nivel european, însă se înregistrează încă lacune la punerea în aplicare, în general cauzate de lipsa planificării, coordonării și a unei finanțări adecvate. Domeniile cu astfel de lacune sunt gestionarea deșeurilor și tratarea apelor reziduale. România poate utiliza mai bine fondurile europene alocate pentru a aborda aceste provocări și a spori gradul de coordonare a propriilor mecanisme administrative. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului de țară, publicat de Comisia Europeană luni, 6 februarie.

Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a declarat: „O aplicare fragmentară și neomogenă a normelor de mediu nu este în interesul nimănui. Îmbunătățirea modului

[citeste tot articolul]


Tranzitia energetică - în plină desfășurare

2017-02-01

Modernizarea economiei Uniunii Europene și tranziția către o eră a emisiilor reduse de carbon reprezintă o realitate, se arată în cel mai recent raport privind Uniunea energetică, publicat de Comisia Europeană în 1 februarie. Astfel, Europa este pe cale de a-și realiza obiectivele pentru 2020 în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și energia din surse regenerabile.

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „Uniunea energetică nu înseamnă doar energie și climă, ci se referă la accelerarea modernizării fundamentale a întregii economii a Europe, transformând-o într-o economie eficientă din punct de vedere energetic și din punct de vedere al utilizării resurselor, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, într-un mod echitabil din punct de vedere social. Ar trebui să sporim, de asemenea, dimensiunea

[citeste tot articolul]


4,2 milioane euro pentru proiecte cu participare românească

2017-02-01

Firma Assist Software SRL din Suceava este partenerul român din două proiecte cu finanțare europeană, în cadrul schemei-pilot "Inovare în circuit rapid" (Fast track to innovation – FTI). Proiectele, Aspire și BladeSave, au ca obiectiv sprijinirea introducerii pe piață a unor idei inovatoare și vor beneficia de fonduri UE în valoare de aproximativ 2,24 și, respectiv, 1,99 milioane euro.

"Sprijinirea inovării creatoare de noi piețe, pentru creștere economică și noi locuri de muncă, este punctul central al programului Orizont 2020. Schema-pilot <<Inovare în circuit rapid>> a atras firme inovatoare de top, oferindu-le un avans în cursa către piețe, printr-o investiție totală din fonduri europene de 200 de milioane de euro", a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, la anunțarea rezultatelor.

17 proiecte, implicând

[citeste tot articolul]


Obiceiurile romanilor referitoare la produsele din pescuit și acvacultura

2017-01-31

Datele Eurobarometrului special 450, publicat de Comisia Europeană în ianuarie, relevă faptul că doar 21% dintre români consumă produse din pescuit sau acvacultură săptămânal (față de media europeană de 42%), iar 53% dintre persoanele chestionate din România au declarat că nu servesc niciodată astfel de produse la restaurant sau alte localuri care servesc mâncare.

Sursa: ec.europa.eu/romania/news/eb450_obiceiurile_romanilor_produsele_din_pescuit_ro

[citeste tot articolul]


Romania, cu mult sub media europeana a somajului

2017-01-31

Datele biroului european de statistică arată că România înregistra, la finalul anului 2016, o rată a șomajului de doar 5,5%. Acest procent este cu 2,8% mai puțin decât media UE28 (8,2%) și cu 4,1% mai redus decât media zonei euro (9,6%), se arată într-un comunicat Eurostat din 31 ianuarie.

Astfel, România se plasează pe locul 6 în clasamentul UE28 privind rata șomajului, dupa Cehia și Germania, de exemplu, dar înaintea Franței.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20173101_romania_rata_somajului_redusa_ro

[citeste tot articolul]


Peste 1.000 de tineri romani inscrisi deja! Romania pe locul 4 in topul UE28

2017-01-20

Angajarea civică a tinerilor într-un proiect care presupune generozitate şi solidaritate, învăţarea unor noi limbi străine sau acumularea de experienţă profesională: acesta este scopul cu care a fost lansat, în 7 decembrie 2016, Corpul european de solidaritate. Inţiativa presedintelui Jean-Claude Juncker, anunţată în septembrie la summitul de la Bratislava, are şi o puternică dimensiune transfrontalierlă, regională.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat:" Politicile regionale sunt foarte prezente în această iniţiativă şi sunt foarte bucuroasă să pot contribui prin portofoliul meu la crearea unor noi oportunităţi pentru tinerii europeni. Sunt mândră să anunţ că Fondul european pentru dezvoltare regională va dedica un milion de euro iniţiativelor specifice care vor permite tinerilor europeni să se implice ca voluntari în

[citeste tot articolul]


Protectia datelor personale in mediul virtual

2017-01-10

Comisia Europeana a propus pe 10 ianuarie un pachet legislativ format din două Regulamente și o comunicare, în domeniul protecției datelor personale în mediul vitural.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat: „Propunerile noastre vor completa cadrul UE de protecție a datelor. Acestea vor asigura protecția vieții private în comunicațiile electronice prin norme actualizate și eficace, precum și faptul că instituțiile europene vor aplica aceleași standarde înalte pe care le așteptăm de la statele noastre membre.”

Prima propunere de regulament va spori gradul de protecție a vieții private pentru cetățeni și va oferi noi oportunități pentru întreprinderi, astfel:

• va fi extins domeniul de aplicabilitate a normelor europene la noi actori, cum ar fi WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage sau Viber;

[citeste tot articolul]


Your Europe, Your Say - Colegiul Virgil Madgearu, din Targu-Jiu, la Bruxelles

2017-01-04

La sfârșitul anului trecut, Colegiul Economic "Virgil Madgearu" din Târgu-Jiu a fost selectat de Comitetul Economic și Social European (CESE) să participe, din partea României, la ediția 2017 a manifestării "Europa ta, părerea ta!" (Your Europe Your Say – YEYS). În această adunare anuală a elevilor europeni vor fi dezbătute principalele provocări cu care se confruntă Europa.

Dintre cele peste 680 de candidaturi primite, au fost selectate 33 de școli – câte una din fiecare stat membru al UE și din cele 5 țări candidate (Albania, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia și Turcia) – printr-o tragere la sorți.

Fiecare școală va trimite la Bruxelles o delegație alcătuită din trei elevi cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani și un profesor, pentru a lua parte la sesiunea plenară pentru tineret din 30 și 31 martie. Ediția din 2017

[citeste tot articolul]


        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

















EUROPE DIRECT Craiova - 2020