← Inapoi

Lansarea Anului european al cetatenilor in Romania si inaugurarea noii retele de centre de informare "Europe Direct"

2013-02-08


Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează, în perioada 11 – 13 februarie 2013, evenimentul de lansare a Anului european al cetățenilor și de inaugurare a noii rețele Europe Direct România.

Adresat reprezentanților centrelor de informare și documentare europeană, coordonatorilor de comunicare din instituțiile implicate în promovarea temei anului european și presei, evenimentul vizează stimularea dezbaterii pe tema cetățeniei europene și a modalităților prin care publicul larg poate fi informat eficient cu privire la aceasta.

Lansarea Anului european va fi marcată în cadrul unei recepții organizate în seara de 11 februarie, în prezența domnului Niculae Idu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, doamnei Mădălina Mihalache, șeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România, a Excelenței Sale domnul ambasador al Irlandei în România Oliver Grogan, precum și a invitatului special Paul Andre Baran, director Biblionet România și campion digital național desemnat de Comisia Europeană. În cadrul acestei recepții va avea loc și premierea concursului „Reporter European”, ediția 2012.

Deschiderea oficială a conferinței „Cetățenie și dialog în Europa”, organizată în data de 12 februarie, va beneficia de prezența domnului Dacian Cioloș, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a membrilor Parlamentului European, doamna Renate Weber (Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa din Parlamentul European) și domnul Iuliu Winkler (Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), precum și Luminița Odobescu, consilier de stat la Cabinetului primului ministru.

Programul zilei de 12 februarie va include, de asemenea, o sesiune de prezentări susținute de vorbitori de marcă în domeniul literaturii, cinematografiei, diplomației, responsabilității sociale și social-media.

 

Despre Anul european al cetățenilor 2013

Acest An european coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană. În 2013, cu un an înainte de desfășurarea alegerilor pentru

Parlamentul European, se împlinesc 20 de ani de la introducerea prin Tratatul de la Maastricht a cetățeniei europene.

Activitățile organizate de instituțiile europene în 2013 se vor axa pe explicarea drepturilor cetățenilor, iar autoritățile de la nivel european, național, local, organizațiile publice și din societatea civilă vor fi încurajate să își exprime punctele de vedere și să își împărtășească experiențele în cadrul unor platforme special create pentru promovarea cetățeniei. Un exemplu în acest sens este pagina de internet a campaniei inițiate de Comisia Europeană, unde vor fi reflectate toate activitățile dedicate la nivel european: http://europa.eu/citizens-2013/en/home.

 

Despre rețeaua Europe Direct

Centrele Europe Direct reprezintă un punct de contact local pentru toate instituțiile UE și cooperează cu alți parteneri de informare activi. Ele completează și susţin activitatea Reprezentanțelor Comisiei Europene și a Birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local și regional.

Misiunea centrelor Europe Direct este de a informa cetățenii europeni la nivel local și regional. În calitatea lor de prim punct de acces la Uniunea Europeană pentru cetățeni, centrele constituie un element-cheie al comunicării la nivel local.

Rețeaua Europe Direct România cuprinde 31 de centre de informare situate în întreaga țară. Mai multe informații despre aceste centre la nivel local se găsesc pe pagina de internet www.europedirectromania.eu.

Rețeaua de centre "Europe Direct" este coordonată și finanțată de către Reprezentanța Comisiei Europene. Cele 31 de centre beneficiază anual de granturi în valoare totală de până la 580.000 de euro.

 

Persoane de contact:

Ioana Marchiș, consilier informare şi comunicare Reprezentanța Comisiei Europene în România și coordonator Europe Direct, tel. (+40-21)203.54.92, email ioana.marchis@ec.europa.eu

Mihai Roșioru, ofițer de presă, Reprezentanța Comisiei Europene în România, (+40-21)203.54.86, email mihai.rosioru@ec.europa.eu

Sursa: ec.europa.eu


        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

















EUROPE DIRECT Craiova - 2020