← Inapoi

Somonul ecologic norvegian, din nou pe piețele din UE

2017-03-17


Produsele ecologice din Norvegia și Islanda pot fi din nou importate în Uniunea Europeană și comercializate, cu respectarea normelor UE privind producția de alimente ecologice, în urma integrării reglementărilor relevante în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Decizia a fost adoptată vineri, 17 martie, de Comitetul mixt al SEE.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a salutat decizia: „Mă bucur să constat că și partenerii noștri din cadrul SEE au fost conștienți de importanța unor standarde comune și de beneficiile pe care acestea le aduc producătorilor și consumatorilor de ambele părți. Normele garantează condiții de concurență echitabile între producătorii ecologici din UE și SEE, spre beneficiul reciproc al acestora. Comisia nu va accepta nicio relaxare a standardelor noastre înalte privind produsele fabricate, importate și comercializate ca produse organice. Rolul nostru este de a asigura încrederea consumatorilor și a garanta credibilitatea logoului ecologic al UE.”

Decizia pune capăt unei pauze de 8 ani, perioadă în care producătorii din Norvegia și Islanda s-au conformat unor norme care nu mai erau aplicate în UE. Ca urmare a adoptării ei, importurile de somon ecologic din țările SEE (link is external), produse și certificate în conformitate cu regulamentele UE, au putut fi reluate începând cu martie 2017.

Context:

În 1991, UE a adoptat pentru prima dată norme privind producția și etichetarea ecologice, actualizate în 2007, prin introducerea unor norme mai stricte, în anumite cazuri. În 2009, au fost introduse norme de producție suplimentare, în special în acvacultura ecologică. Toate aceste norme au devenit obligatorii pentru producătorii din UE în ianuarie 2015.

Întârzierea înregistrată în introducerea noilor regulamente în Acordul privind SEE a creat o situație de inegalitate de tratament a producătorilor și operatorilor.

Sursa: ec.europa.eu


        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

EUROPE DIRECT Craiova - 2020