← Inapoi

Proces de reflecție asupra dimensiunii sociale a Europei

2017-04-26


Documentul privind dimensiunea socială a Europei, lansat în 26 aprilie, marchează începutul unui proces de reflecție cu participarea cetățenilor, a partenerilor sociali, a instituțiilor și a guvernelor europene. Acest proces urmărește să identifice soluții la provocările pe care le vor întâmpina societățile și cetățeni noștri în anii următori. Documentul reprezintă totodată un efort de clarificare a contribuției aduse la nivelul UE pentru abordarea acestor provocări.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, responsabil pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital, a declarat: „Acest document de reflecție pune bazele unei dezbateri care își propune să stabilească ce formă dorim să ia dimensiunea socială a Europei și ce acțiuni putem întreprinde la nivel european pentru a răspunde provocărilor cu care ne confruntăm în prezent. Pentru a ajunge la un consens în jurul ideilor prezentate în documentul de reflecție, ne bazăm pe participarea activă a parlamentelor naționale, a partenerilor sociali și a cetățenilor.”

Mai exact, documentul de reflecție privind dimensiunea socială a Europei, elaborat sub conducerea vicepreședintelui Dombrovskis și a comisarului Thyssen, abordează aspecte generale, de natură societală, referitoare la modul nostru de viață și la organizarea societăților, dar și la modalitățile de a susține nivelul de trai actual, de a crea un număr mai mare de locuri de muncă de calitate mai bună, de a le facilita cetățenilor dobândirea competențelor de care este nevoie și de a crea o mai mare unitate în cadrul societății noastre, în ritm cu evoluțiile viitoare din domeniul social și al pieței muncii.

În acest sens, documentul propune trei posibile opțiuni pentru viitor, care reflectă argumentele aduse frecvent în dezbaterile publice:
•limitarea dimensiunii sociale a liberei circulații;
•cei care doresc să facă mai mult în domeniul social sunt liberi să o facă;
•țările UE27 vor face împreună eforturi pentru a aprofunda dimensiunea socială a Europei.

În contextul în care Europa celor 27 își reanalizează planurile de viitor, discuția referitoare la dimensiunea socială a Uniunii noastre este oportună și esențială. În spiritul Cărții albe privind viitorul Europei, documentul de reflecție deschide dezbaterea formulând diferite idei, propuneri și opțiuni pentru o dimensiune socială a Europei până în 2025. Ideile prezentate în cadrul opțiunilor pot fi combinate; ele nu sunt nici prescriptive, nici restrictive. Scopul lor este acela de îmbogăți dezbaterea și de a o alimenta cu informații, astfel încât să se poate întreprinde acțiuni.

Context

Crearea unei Europe mai echitabile și cu o dimensiune socială mai accentuată reprezintă o prioritate absolută a actualei Comisii. În ciuda recentelor semne de ameliorare a condițiilor economice și sociale din întreaga Europă, există în continuare diferențe între țări și regiuni. Criza economică a avut efecte profunde asupra vieților oamenilor și asupra societăților noastre, însă continuăm să avem aceleași aspirații sociale.

Documentul privind dimensiunea socială a Europei va fi urmat de o serie de documente de reflecție pe următoarele teme:
•valorificarea oportunităților globalizării,
•aprofundarea uniunii economice și monetare, pe baza Raportului celor cinci președinți din iunie 2015,
•viitorul apărării Europei, precum și
•viitorul finanțelor UE.

Sursa: ec.europa.eu


        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

EUROPE DIRECT Craiova - 2020