← Inapoi

UE înregistrează succese în eliminarea barierelor

2017-06-26


Exportatorii europeni au raportat o creștere de 10 % a numărului de bariere comerciale cu care s-au confruntat în 2016. La sfârșitul anului trecut erau mai mult de 372 de astfel de bariere în peste 50 de destinații comerciale la nivel mondial. Cele 36 de obstacole suplimentare create în 2016 ar putea afecta exporturile UE, a căror valoare se ridică, în prezent, la aproximativ 27 de miliarde euro. Insă tot anul trecut, Comisia Europeană a reușit, printr-o strategie eficace privind accesul la piață, să elimine 20 de obstacole diferite în calea exporturilor europene. S-a reușit astfel reinstituirea condițiilor comerciale normale în 20 de cazuri diverse care au afectat exporturile UE, în valoare de 4,2 miliarde EUR. Coreea de Sud, China, Israel și Ucraina se află în fruntea listei țărilor în care UE a reușit să elimine barierele.

Comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Putem vedea cu claritate faptul că flagelul protecționismului este în creștere. Protecționismul are un impact negativ asupra întreprinderilor europene, dar și asupra lucrătorilor acestora. Este îngrijorător faptul că statele care fac parte din G20 mențin cel mai mare număr de bariere comerciale. La viitorul summit G20 din Hamburg, UE îi va îndemna pe lideri să treacă la fapte și să se opună protecționismului. Europa nu va asista impasibilă la acest fenomen și nu va ezita să utilizeze instrumentele de care dispune atunci când constată că sunt țări care nu respectă regulile.”

Rapoartele privind barierele în calea comerțului și a investițiilor sunt publicate anual încă de la începutul crizei economice din 2008. Ediția din acest an a acestui raport se bazează în totalitate pe plângerile concrete primite de Comisie din partea întreprinderilor europene. Aceste plângeri se referă la produse care acoperă toate domeniile, de la industria agroalimentară la sectorul construcțiilor navale.

Statele care fac parte din G20 figurează în prima linie a țărilor care au creat cel mai mare număr de obstacole în calea importurilor. În fruntea listei sunt Rusia, Brazilia, China și India. Majoritatea noilor măsuri protecționiste raportate în 2016 au apărut, de asemenea, în Rusia și India, urmate de Elveția, China, Algeria și Egipt.

Strategia UE de acces pe piețe reprezintă o parte esențială a eforturilor UE de a crea cele mai bune condiții posibile pentru ca întreprinderile europene să realizeze exporturi la nivel mondial și de a asigura o punere în aplicare eficace a normelor comerciale internaționale.

Măsurile cuprinse în raport nu vizează măsurile de protecție comercială. Taxele antidumping sau taxele antisubvenție, impuse în conformitate cu cerințele OMC, reprezintă instrumente care au rolul de a reinstitui practicile comerciale echitabile. Aceste măsuri sunt puse în aplicare de UE și de mulți dintre partenerii săi în scopul de a se asigura condiții de concurență echitabile.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20172606_ue_inregistreaza_succese_eliminarea_barierelor_ro


        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

EUROPE DIRECT Craiova - 2020