← Inapoi

Descoperire în domeniul astronomiei, cu finanțare europeană

2017-10-16


Folosind două metodologii diferite, una pe bază de unde gravitaționale și una pe bază de lumină, cercetătorii au putut urmări, pentru prima dată, coliziunea a două stele neutronice. Rezultatele au fost prezentate luni, 16 octombrie, de echipe de oameni de știință ce au participat la descoperirea undelor gravitaționale, cercetare pentru care a fost acordat premiul Nobel pentru fizică 2017. La observarea științifică au luat parte și 11 studenți-doctoranzi din cadrul proiectului GraWIToN, finanțat cu fonduri europene în valoare de 3,7 milioane de euro prin programul "Acțiuni Marie Skłodowska-Curie".

Comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas, a subliniat natura extraordinară a acestui eveniment: "Această zi marchează o nouă abordare în astronomie. De acum înainte, cercetătorii vor avea posibilitatea atât de a vedea, cât și de a auzi evenimentele cosmice, pentru a le putea înțelege mai bine. Sunt mândru că fondurile UE au contribuit la descoperirile lor de pionierat."

Descoperirea va contribui la aprofundarea cunoștiințelor referitoare la univers, ea demonstrând că molecule precum aurul și platina se formează în coliziuni cosmice pe scară mare.

Cercetarea s-a desfășurat în cadrul observatoarelor LIGO din SUA și Virgo din Italia, precum și în alte instituții, cum ar fi Observatorul European Austral (ESO), care a primit finanțare europeană în valoare de peste 14 milioane euro în ultimii 10 ani.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20171610_descoperire_stiintifica_astronomie_proiect_finantare_europeana_ro


        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

EUROPE DIRECT Craiova - 2020