← Inapoi

Eficacitatea Fondului UE de ajustare la globalizare

2017-10-31


Comisia Europeană a publicat marți, 31 octombrie, raportul său privind performanța Fondului european de ajustare la globalizare (FEG) în 2015 și 2016. Acesta reafirmă rolul fondului ca exemplu emblematic al solidarității europene în limitele disponibilităților organizaționale și bugetare. În perioada analizată, aproape 19.500 de lucrători au fost ajutați să se adapteze la configurația în schimbare a schimburilor comerciale și la consecințele crizei economice și financiare.

Comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Rezultatele prezentate demonstrează valoarea adăugată a Fondului european de ajustare la globalizare în ceea ce privește sprijinirea lucrătorilor disponibilizați care au dificultăți în a-și găsi un nou loc de muncă. Asistența din partea fondului, în valoare de 70 de milioane de euro, a dat roade: în 2015 și 2016, 9.072 de lucrători care au beneficiat de asistență au fost reîncadrați în muncă, în pofida situației dificile cu care se confruntau aceste persoane pe piața forței de muncă. Cea de a zecea aniversare a lui, sărbătorită anul acesta, reprezintă o dovadă a solidarității europene față de lucrătorii care au căzut victime concedierilor în masă cauzate de globalizare sau de criză.”

Peste 9.000 de lucrători, adică aproape jumătate din cei care au participat la măsurile Fondului european de ajustare la globalizare, și-au găsit noi locuri de muncă sau desfășurau o activitate independentă după un an, la sfârșitul perioadei de punere în aplicare a măsurilor, iar un număr suplimentar de 645 de persoane participau la un program educațional sau de formare profesională. De asemenea, statele membre au raportat că situația personală, șansele de angajare și încrederea lucrătorilor în ei înșiși s-au îmbunătățit în mod vizibil.

Context

Fondul european de ajustare la globalizare oferă finanțare pentru măsuri concrete cu scopul de a-i sprijini pe lucrătorii disponibilizați să își îmbunătățească șansele de angajare și să găsească noi oportunități de locuri de muncă. El finanțează măsuri adaptate situației specifice în care se află fiecare lucrător vizat.

În 2017, se împlinesc 10 ani de la înființarea Fondului european de ajustare la globalizare. De la înființare, fondul a primit 147 de cereri. Au fost solicitate în jur de 600 de milioane de euro pentru a ajuta aproximativ 137.600 de lucrători și 2.944 de tineri NEET.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20173110_raport_comisia_europeana_fond_european_ajustare_la_globalizare_ro


        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

















EUROPE DIRECT Craiova - 2020