← Inapoi

Aprofundarea uniunii economice și monetare

2017-12-07


Drept urmare a angajamentului asumat de președintele Jean-Claude Juncker privind aprofundarea uniunii economice și monetare a Europei, Comisia Europeană a lansat miercuri, 6 decembrie, o Foaie de parcurs și un pachet de măsuri concrete care să fie implementate în următoarele 18 luni. Obiectivul global este acela de a spori unitatea, eficiența și răspunderea democratică a uniunii economice și monetare a Europei până în 2025.

Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „După ani de criză, a sosit momentul să luăm viitorul Europei în mâinile noastre. Creșterea economică viguroasă din acest moment ne încurajează să mergem înainte pentru a garanta că uniunea noastră economică și monetară este mai unită, mai eficientă și mai democratică și că funcționează în folosul tuturor cetățenilor noștri. Trebuie să batem fierul cât e cald.”

Foaia de parcurs de astăzi reflectă provocările rămase și trasează o cale de urmat. În plus, pachetul propus astăzi mai cuprinde patru inițiative majore:
•propunere de înființare a unui Fond Monetar European (FME), având la bază cadrul juridic al Uniunii și structura deja consacrată a Mecanismului european de stabilitate (MES)
•propunere de integrare a dispozițiilor de fond ale Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul juridic al Uniunii, ținând cont de marja de flexibilitate adecvată prevăzută de Pactul de stabilitate și de creștere
•comunicare privind noi instrumente bugetare pentru o zonă euro stabilă în cadrul Uniunii, care analizează patru funcții posibile: a) sprijin acordat statelor membre pentru reforme structurale printr-un nou instrument; b) un mecanism de convergență specific pentru statele membre care se pregătesc să adere la zona euro; c) un mecanism de sprijin pentru uniunea bancară, prin intermediul FME/MES și d) o funcție de stabilizare pentru menținerea nivelului investițiilor în eventualitatea înregistrării unor șocuri majore în economie.
•comunicare privind posibilele funcții ale unui ministru european al economiei și finanțelor, care ar urma să ocupe totodată postul de vicepreședinte al Comisiei și să prezideze Eurogrupul.

Context

Pachetul din 6 decembrie face parte din Foaia de parcurs a președintelui Juncker pentru o Uniune mai puternică, mai unită și mai democratică, precum și din Agenda liderilor prezentată de Președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru perioada care precede reuniunea de la Sibiu din 9 mai 2019, în cadrul căreia ar trebui să fie luate decizii importante cu privire la viitorul Europei.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20170612_aprofundare_uniune_economica_si_monetara_ro


        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

EUROPE DIRECT Craiova - 2020