28 Ianuarie - Ziua Europeana a Protectiei Datelor

Ziua Europeana a Protectiei Datelor va fi celebrata de catre toate statele membre ale Consiliului Europei, pe data de 28 Ianuarie 2008. Sarbatorirea acestui eveniment a fost stabilita de Consiliul Europei si beneficiaza de sprijinul Comisiei Europene. Pe aceasta data se aniverseaza adoptarea la Strasbourg, pe 28 Ianuarie 1981, a Conventiei nr. 108 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea automata a datelor cu caracter personal – primul instrument juridic in domeniul protectiei datelor. Sarbstorirea Zilei Europene a Protectiei Datelor are ca scop cresterea gradului de constientizare a importantei domeniului protectiei datelor personale si a drepturilor de care beneficiaza cetatenii europeni.

In urma invitatiei formulate de Inspectoratului Judetean de Politie Gorj si cu sprijinul Institutiei Prefectului Judetului Gorj, Autoritatea Nationals de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal organizeaza pe data de 28 ianuarie 2008, in municipiul Tg. Jiu, Dezbaterea publica cu tema "Ziua Europeana a Protectiei Datelor". Cu privire la desfasurarea acestui eveniment a fost informat Secretariatului General al Consiliul Europei, pe al carui site: www.coe.int/dataprotection sunt precizate evenimentele organizate de fiecare stat in cinstea Zilei Europene a Protectiei Datelor.

12 Februarie - Ziua Europeana a Sigurantei pe Internet

Ziua Europeana a Sigurantei pe Internet este un eveniment anual, care are loc in luna februarie. Este organizata de Insafe, reteaua europeana de siguranta a Internet-ului. In 2007, 43 tari din intreaga lume au participat la Ziua Europeana a Sigurantei pe Internet. Insafe, cu centrul in Bruxelles, este o retea de noduri nationale care coordoneaza campanile de constientizare a nevoii de siguranta a navigarii pe Internet din Europa. Reteaua este infiintata si co-finantata de Comisia Europeana, prin programul Internet mai Sigur, care cuprinde patru linii de actiune.

Misiunea retelei Insafe este de a incuraja oamenii sa foloseasca Internet-ul, precum si alte tehnologii online, intr-un mod pozitiv, sigur si eficient. Reteaua face apel la impartirea responsabilitatii pentru protejarea drepturilor si nevoilor cetatenilor, in special copii si tineri, intre guverne, educatori, parinti, media, industrie si alti actori semnificativi. Partenerii Insafe lucreaza impreuna pentru a impartasi cele mai bune practici, informatii si resurse. Reteaua interactioneaza cu industria, scolile si familiile, cu scopul de a incuraja oamenii sa depaseasca decalajul digital dintre casa si scoala si dintre generatii.

29 Februarie - Ziua Europeana a Bolilor Rare

14 Martie 2008 - Ziua Europeana a Consumatorului

Pe 14 martie 2008, Comitetul Economic si Social European va gazdui Ziua Europeana a Consumatorului, organizata in colaborare cu Comisia Europeana si cu Presedintia slovena a Consiliului UE. Acest eveniment, care va avea loc la sediul CESE, va aborda problema accesului consumatorilor la justitie, mai ales in cazul tranzactiilor transfrontaliere, cu participarea ministrului sloven al economiei, domnul Andrej Vizjak, precum si a doamnei Meglena Kuneva, Comisarul pentru Protectia Consumatorilor. Ziua Europeana a Consumatorului va incheia o intreaga saptamana de evenimente consacrate unor aspecte importante care ii privesc pe consumatori.

27 Aprilie - Ziua Europeana a Sigurantei Rutiere

9 Mai – Ziua Europei

In 9 mai 1950, Robert Schuman si-a prezentat propunerea sa de creare a unei Europe organizate, indispensabila mentinerii unor relatii pasnice.

Aceasta propunere, numita si "Declaratia Schuman", este considerata a fi inceputul crearii a ceea ce este azi Uniunea Europeana.

Astazi, ziua de 9 mai a devenit un simbol european (Ziua Europei) care, impreuna cu moneda unica (euro), steagul si imnul, semnifica Uniunea Europeana ca entitate politica.

24 Mai - Ziua Europeana a Parcurilor

Pe intreg cuprinsul continentului, celebrarea Zilei Europene a Parcurilor a inceput sa fie sarbatorita la data de 24 mai de catre administratorii de parcuri, ONG-uri, precum si de institutii guvernamentale de protectia mediului.

5 Iunie - Ziua europena a Justitiei Civile

La 5 iunie 2003 (cea de-a 842-a reuniune), Delegatii Ministrilor ai Consiliului Europei au decis sa lanseze, in parteneriat cu Comisia europeana, o Zi europeana a Justitiei Civile, care se va desfasura anual la 25 octombire. Comitetul Ministrilor a imputernicit Comisia europeana pentru eficacitatea Justitie (CEPEJ) sa coordoneze, din partea Consiliului Europei, activitatile organizate in acest cadru.

Celebrata in fiecare an pe parcursul ultimei saptamâni a lunii octombrie in Statele europene care doresc sa participe la acest eveniment, Ziua europeana a justitiei civile are scopul de a apropia justitia civila de cetateni. Guvernele, jurisdictiile nationale, si totalitatea actorilor din mediul judiciar sunt invitati sa participe la aceasta Zi si sa organizeze evenimente destinate sa aprofundeze cunostintele Europenilor despre functionarea justitiei si despre modalitatile de beneficiere de drepturile lor.

2 Septembrie - Ziua Europeana a Culturii Iudaice

26 Septembrie - Ziua Europeana a Limbilor Straine

La fiecare 26 septembrie, Ziua europeana a limbilor sarbatoreste bogatia lingvistica a Europei. Acest eveniment este ocazia oportuna pentru a aminti avantajele invatarii limbilor straine: descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a capata o perspectiva diferita asupra lumii si de a-i intelege mai bine pe cei din jur. Nu numai ca limbile reprezinta punti de comunicare intre popoare, ci constituie instrumentele care permit fiecaruia dintre noi sa profite din plin de piata interna atunci când se afla in strainatate fie ca simplu turist, fie in interes profesional.

Consiliul Europei a proclamat 26 septembrie, Ziua Europeana a Limbilor Straine. Aceasta zi a fost aleasa in cursul Anului European al Limbilor Straine si este o initiativa a Consiliului Europei si a Uniunii Europene.

Europa poseda un tezaur lingvistic real: exista mai mult de 200 de limibi europene, nemaipunand la socoteala limbile straine vorbite de cetatenii originari din alte continente. Este important ca aceasta resursa sa fie recunoscuta, folosita si pastrata.

Care sunt obiectivele Zilei Europene a Limbilor Straine?

-Sa atraga atentia publicului asupra importantei imvatarii limbilor straine; -Sa creasca gradul de cunoastere si apreciere al tuturor limbilor straine vorbite in Europa; -Sa incurajeze invatarea continua a limbilor straine.

25 Octombrie - Ziua Europeana a Justitiei Civile

        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

EUROPE DIRECT Craiova - 2020